COVID-19: vaccinul BioNTech/Pfizer neutralizează o mutaţie a tulpinilor britanică şi sud-africană

 COVID-19: vaccinul BioNTech/Pfizer neutralizează o mutaţie a tulpinilor britanică şi sud-africană

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer poate neutraliza o "mutaţie cheie" a tulpinilor britanică şi sud-africană, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri de laboratorul BioNTech. Totuşi, una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer pare a fi eficient contra unei "mutaţii cheie" a tulpinilor britanică şi sud-africană de coronavirus, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri, 8 ianuarie, de laboratorul BioNTech.

"Anticorpii persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează eficient SRAS-CoV-2 cu o mutaţie cheie care se găseşte în ambele tulpini foarte transmisibile" identificate în Regatul Unit şi în Africa de Sud, arată laboratorul într-un comunicat.

Una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea nu este deci suficientă pentru a trage concluzia ca eficacitatea vaccinului va fi aceeaşi contra variantelor ca şi contra virusului clasic.

Rezultate limitate

Apariţia în Regatul Unit şi în Africa de Sud a acestor două noi variante ale coronavirusului Sars-CoV-2 îngrijorează comunitatea internaţională din cauza mai marii sale transmisibilităţi, potrivit primelor date.

Noua variantă comportă o mutaţie, numită N501Y, la nivelul proteinei Spike (spicula) coronavirusului, spinul care se găseşte pe suprafaţa lui şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra, jucând un rol cheie în infecţia virală.

COVID-19: Cum a fost testat vaccinul BioNTech/Pfizer

Pentru a testa eficacitatea vaccinului, echipele Pfizer/BioNTech asociate cu universitatea de medicină din Texas au dezvoltat un coronavirus purtător al acestei mutaţii apoi au prelevat eşantioane de sânge de la 20 de persoane care primiseră vaccinul Pfizer/BioNTech, unul din vaccinurile contra COVID-19 distribuit în prezent în multe ţări.

Ei n-au găsit "nicio reducere a activităţii de neutralizare" faţă de virusul purtător al mutaţiei faţă de virusul clasic, potrivit comunicatului.

Autorii au declarat că rezultatele sunt limitate, deoarece acest test nu a fost făcut pe "ansamblul complet al proteinelor Spike găsite pe tulpinile cu transmitere rapidă în Regatul Unit şi în Africa de Sud".

Un nou vaccin contra unor noi variante în şase săptămâni

Experţii au exprimat un optimism prudent faţă de aceste rezultate.

"Sunt veşti bune, în principal pentru că nu sunt veşti proaste", a declarat Stephen Evans, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

"Dacă ar fi fost găsit rezultatul contrar, că vaccinul nu pare să aibă eficacitate contra variantei virusului studiat, ar fi fost rău şi foarte îngrijorător".

Luna trecută, laboratorul german BioNTech a declarat că dispune de tehnologie pentru a produce un nou vaccin contra unor noi variante de Sars-CoV-2 în şase săptămâni.

COVID-19: vaccinul BioNTech/Pfizer neutralizează noile mutații

Eleanor Riley, profesor de imunologie şi de maladii infecţioase la universitatea din Edinburgh, a declarat că există motive de optimism pentru faptul că vaccinurile ARN mesager ar putea să se dovedească eficace contra multor variante purtătoare de mutaţii.

"Vor exista alte mutaţii şi noi trebuie să supraveghem atent situaţia repetând acest tip de studiu pe noile variante pe măsură ce apar", a declarat ea.

UE a anunţat vineri că a încheiat un acord pentru a dubla aprovizionarea cu vaccin Pfizer/BioNTech COVID-19, care va ajunge la un total de 600 de milioane de doze.

https://www.france24.com/fr/europe/20210108-covid-19-le-vaccin-biontech-pfizer-neutralise-une-mutation-des-variants-britannique-et-sud-africain 

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei