Vaccinuri în lupta cu virozele respiratorii. Se anticipează o toamnă teribilă

Vaccinuri în lupta cu virozele respiratorii. Se anticipează o toamnă teribilă Sursă: Geargodz | Dreamstime.com

În SUA, reprezentanții din sectorul sănătății au pregătit un arsenal de vaccinuri pentru a proteja cetățenii americani vulnerabili și personalul medical, în fața unui potențial val de infecții cu Covid-19, gripă și virus sincițial respirator (VSR).

Aceste măsuri sunt luate înaintea debutului sezonului de toamnă, caracterizat de răspândirea virusurilor respiratorii, în timp ce România se confruntă cu mișcări de protest împotriva vaccinării.

SUA se pregătește pentru sezonul virozelor respiratorii

O versiune actualizată a vaccinului de rapel împotriva Covid-19 este așteptată să fie disponibilă până la finalul lunii septembrie. În paralel, vaccinurile antigripale au început deja să ajungă în cabinetele medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o premieră, sugarii și persoanele în vârstă ar putea beneficia de imunizare împotriva virusului sincițial respirator (VSR), o amenințare persistentă pentru care până acum opțiunile de prevenire erau limitate în ochii experților în sănătate publică.

Cu toate acestea, implementarea eficientă a campaniei de vaccinare se dovedește a fi o provocare semnificativă și generează incertitudine.

Este cu adevărat copleșitor, în special pentru pacienții noștri”, a afirmat Sterling Ransone, medic activ în regiunea rurală din Virginia și președinte al consiliului de administrație al Academiei Americane a Medicilor de Familie.

Următoarea inițiativă de vaccinare se confruntă cu provocări și aspecte neclare. Unele dintre acestea includ creșterea costurilor pentru asigurători și centrele medicale, întrucât guvernul federal nu mai furnizează achiziții de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populație.

În plus, există dilema privind coordonarea optimă a administrării acestor vaccinuri și responsabilitatea financiară pentru aceasta.

Și SUA se confruntă cu o perioadă de dezinformare fără precedent

De asemenea, medicii sunt nevoiți să găsească modalități eficiente de a comunica publicului ce informații sunt deja cunoscute și care încă mai sunt neclare în privința noilor vaccinuri, într-o perioadă în care dezinformarea se răspândește rapid.

În același timp, pacienții, care au fost deja afectați de schimbările politicii privind vaccinurile anti-Covid, au acum mai multe opțiuni de seruri pentru a lua o decizie.

Specialiștii din sănătate publică sunt îngrijorați că un început haotic al campaniei de imunizare în această toamnă ar putea submina încrederea în vaccinarea de rutină și ar putea duce la o presiune suplimentară asupra sistemului medical, cu posibilitatea apariției unor cazuri evitabile de infecții cu VSR, gripă și Covid.

Există vreun adevăr în mitul că poți răci din cauza curenților de aer? Supa de pui vindecă răceala obișnuită?

Sursa foto: EVZ

În Statele Unite ale Americii, există un efort pentru a trece de la administrarea eșalonată a rapelurilor la o vaccinare anuală împotriva Covid-19, odată cu actualizarea vaccinului de rapel. Acest demers urmărește să aducă o paralelă cu vaccinul antigripal de toamnă, acoperind toate categoriile de vârstă.

Cu toate acestea, deși oficialitățile afirmă că această strategie ar putea reduce confuzia privind programarea și necesitatea rapelurilor, acest plan a generat și critici.

Aceste preocupări sunt alimentate de perspectiva apariției noilor subvariante ale coronavirusului în primăvară și vară, atunci când imunitatea obținută în urma rapelurilor din toamnă ar putea scădea.

Există posibilitatea ca aceste subvariante să evolueze în tulpini pentru care vaccinurile de rapel administrate toamna să nu fie actualizate.

Administrarea noilor vaccinuri, o altă provocare

O altă provocare cu care se vor confrunta participanții la campania de vaccinare din acest sezon de toamnă constă în gestionarea administrării rapelurilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 în contextul vaccinării antigripale și a noilor vaccinuri pentru virusul sincițial respirator (VSR), în special pentru persoanele de peste 60 de ani.

Determinarea momentului potrivit pentru efectuarea unui rapel contra Covid variază de la o persoană la alta, în funcție de ultimul rapel primit, eventualele antecedente de infectare cu Covid și necesitatea de a obține nivelul maxim de protecție oferit de vaccin.

În Statele Unite ale Americii, administrarea vaccinului antigripal este de regulă recomandată înainte de sărbătoarea Halloween (31 octombrie), cu o perspectivă asupra sezonului tradițional al gripei. În același timp, se sugerează ca vaccinurile împotriva virusului sincițial respirator să fie administrate în cel mai scurt timp posibil.

Cu toate acestea, programarea a trei vizite distincte la cabinetul medical sau la farmacie pentru a primi diferite vaccinuri poate deveni o sarcină dificilă, în special pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu probleme de mobilitate sau cu acces limitat la furnizorii de servicii medicale.

Scepticismul pentru vaccinuri a atins noi cote

Pe lângă toate acestea, experții din domeniul sănătății și medicii sunt îngrijorați că până și cele mai rare efecte adverse pot fi exploatate pentru a întări scepticismul privind vaccinurile, într-un context în care avem o creștere a sentimentului anti-vaccin.

Acest lucru ar putea accentua dificultățile în a convinge populația despre beneficiile unei noi doze de vaccin anti-Covid.

Autoritățile din domeniul sănătății subliniază că menținerea încrederii publicului este de o importanță crucială, mai ales că noile vaccinuri împotriva virusurilor respiratorii au potențialul de a salva vieți atunci când sunt administrate pe o scară extinsă, scrie The Washington Post.