Guvernul Africii de Sud, termen limită pentru publicarea documentelor privind achiziția de vaccinuri COVID-19

Guvernul Africii de Sud, termen limită pentru publicarea documentelor privind achiziția de vaccinuri COVID-19 Vaccin anti-Covid. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europarlamentarul român Cristian Terheș a anunțat că Guvernul din Africa de Sud are la dispoziție doar câteva zile pentru a face publice toate documentele privind achizițiile de vaccinuri împotriva COVID-19.

Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat că Guvernul din Africa de Sud a primit de la Curtea Supremă din Pretoria termen de 1o zile, începând cu data de 17 august, pentru a publica toate contractele, dar și alte documente privind achizițiile vaccinurilor împotriva COVID-19.

Astfel, Ministerul Sănătății are obligația de a face publice contractele pe care le-a semnat pentru cumpărarea acestor vaccinuri, dar și procesele verbale sau orice alte documente și acte ce au rezultat din pregătirea sau în urma întâlnirilor dintre guvern cu firmele producătoare de vaccinuri.

Decizia curții de judecată vine la aproape doi ani, 19 iulie 2021, de când Ministerul SănătățiiF a refuzat să comunice respectivele documente, în baza legii de acces la informații publice. Asociația Health Justice Initiative (HJI), un ONG ce militează pentru o transparență crescută, a făcut o cerere în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înțelegerile cu firme producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19, ascunse

Health Justice Initiative a cerut, în urmă cu doi ani, copii după toate contractele de achiziții și memorandumurile de înțelegere, inclusiv înțelegerile cu Johnson & Jonhson, Pfizer și alte firme. În plus, ONG-ul a vrut și copii după toate procesele verbale ale întâlnirilor reprezentanților guvernelor cu firmele producătoare de vaccinuri.

Instanța a analizat toate argumentele pro și contra, iar în cele din urmă a decis că motivele invocate de minister sunt nefondate. Astfel, Ministerul Sănătății trebuie să comunice Health Justice Initiative toate documentele cerute. Argumentele aduse de minister se refereau la faptul că a fost încheiată o înțelegere bilaterală între părți să nu publice contractele.

De asemenea, reprezentanții ministerului au susținut că există o clauză de confidențialitate în contracte, dar și că interesele prezente și viitoare ale republicii fac imposibilă publicarea lor. Ultimul argument invocat a fost că nu există obligația publicării acestora în numele interesului public.

Europarlamentarul Cristian Terheș intervine în conflictul din Africa de Sud

„Argumentele folosite de ministerul sănătății din Africa de Sud pentru a refuza comunicarea documentelor cerute sunt exact aceleași care se folosesc și în Europa pentru a justifica abuziv nepublicarea integrală a acestor contracte. Nici o țară nu se poate pretinde democratică câtă vreme nu publică integral aceste contracte cu firmele producătoare de pretinse vaccinuri anti COVID-19”, a susținut europarlamentarul Cristian Terheș.

Cristian Terhes, europarlamentar roman.

Cristian Terhes, susține decizia Curții Supreme din Africa de Sud / Sursă foto: Facebook

În urma hotărârii curții de judecată, Ministerul Sănătății din Africa de Sud va trebui să comunice către Health Justice Initiative copiile tuturor contractelor, proceselor verbale sau corespondențe avute cu:

  • Johnson & Johnson,
  • Aspen Pharmacare,
  • Pfizer,
  • Serum Institute of India,
  • Sinovac/Coronavac,
  • Orice alţi producători de vaccinuri,
  • The African Union Vaccine Access Task Team,
  • COVAX,
  • The Solidarity Fund.

„Decizia curții supreme a Africii de Sud este o victorie imensă pentru umanitate, transparență și răspunderea guvernamentală. Poate se inspiră și judecătorii europeni, inclusiv cei români, din această hotărâre judecătorească”, a concluzionat europarlamentarul Cristian Terheș.