Astfel, Canada devenind astfel prima ţară care aprobă vaccinul pentru această grupă de vârstă.

Health Canada a concluzionat că vaccinul este „sigur şi eficient” pentru prevenirea COVID-19 la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, după efectuarea unei analize ştiinţifice „riguroase şi independente a datelor cunoscute”, a precizat ministerul într-un comunicat. Ottawa a autorizat iniţial vaccinul pentru persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste.

Prima ţară din lume care a autorizat acest vaccin de la vârsta de 12 ani

„Autorizarea unui prim vaccin în Canada pentru prevenirea COVID-19 în rândul copiilor marchează un pas important în lupta Canadei împotriva pandemiei”, a declarat dr. Supriya Sharma, consilier medical şef la Health Canada.

Ea a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă că Canada este prima ţară din lume care a autorizat acest vaccin de la vârsta de 12 ani.

De la începutul pandemiei, circa 20% din cazurile de COVID-19 din Canada au fost raportate la persoanele cu vârsta sub 19 ani, a mai spus ea.

Pfizer-BioNTech a depus, de asemenea, în Statele Unite o cerere de extindere a autorizaţiei de urgenţă a vaccinului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, iar decizia Agenţiei pentru Medicamente a SUA (FDA) este aşteptată în următoarele zile.

Decizia Canadei se bazează pe „noi date obţinute” în urma unui vast studiu clinic de fază 3 din Statele Unite, extins la peste 2.000 de participanţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, a precizat Health Canada.

„Datele obţinute în urma studiului clinic au arătat că după a doua doză, eficacitatea prevenirii COVID-19 la această grupă de vârstă a fost de 100%”, a spus ministerul canadian.

SUA urmează să autorizeze noul vaccin

Autoritățile americane se pregătesc să autorizeze un vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 destinat copiilor de 12 ani şi peste această vârstă. Statele Unite urmează să autorizeze noul vaccin începând de săptămâna viitoare, după cum a relatat, luni, mass-media americană, citată de AFP.

Compania farmaceutică Pfizer a solicitat autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru vaccinul său. Acesta va fi administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Informația a fost difuzată de CNN care citează un oficial guvernamental.