Canada, bulversată de vaccinul AstraZeneca. Serul a fost interzis acestei categorii de persoane

Canada, bulversată de vaccinul AstraZeneca. Serul a fost interzis acestei categorii de persoanesursa: arhivă EVZ

După ce săptămâna trecută au spus că este sigur, oficialii din Ministerul Sănătății au decis să restricționeze AstraZeneca.

Autoritățile din Canada au decis să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca în timpul campaniei duse pentru imunizarea populației. Nu vor mai fi vaccinate cu acest ser, din motive de siguranță, persoanele care au sub 55 de ani, conform Comitetului consultativ național canadian pentru imunizare.

Această decizie vine după ce, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății din Canada a declarat că vaccinul este sigur și va continua să fie recomandat pentru utilizare în timpul campaniei, conform Express.

AstraZeneca pus sub semnul întrebării și în Canada, și în alte țări

Canada se alătură altor țări care au decis să interzică AstraZeneca pentru anumite grupuri de populați. Astfel de măsuri s-au mai luat în Norvegia sau Danemarca. Iar în alte țări, serul a fost scos din schemă în totalitate. Reprezentanții firmei anglo-suedeze nu au găsit dovezi legate de efectele secundare pe care le creează acest vaccin. După ce în întreaga lume au fost raportate mai multe situații în care persoanele imunizate s-au ales cu cheaguri de sânge.

Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a arătat că rata de eficacitate a serului de la AstraZeneca este de 76%. Inițial, se constatase că rata era de 79%. Studiul a folosit date de la peste 32.000 de voluntari și a constatat că a avut o rată de eficacitate de 85% la cei cu vârsta de peste 65 de ani.

„Vorbim de situații extrem de rare”

„Vorbim de situații extrem de rare, însemnând 3, 4, 5 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. În condițiile în care suntem în plină pandemie și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu Sars-CoV-2 evoluează cu un status pro-trombotic este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente trombotice la populația actuală, în context pandemic și care este aportul, dacă există un aport, pe care îl aduce vaccinul.” Spunea Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.