Evenimentul Zilei > Actualitate > Un primar a fost sancționat de CNCD pentru că îi discrimina pe români. Cazul pentru care a fost reclamat
Un primar a fost sancționat de CNCD pentru că îi discrimina pe români. Cazul pentru care a fost reclamat

Un primar a fost sancționat de CNCD pentru că îi discrimina pe români. Cazul pentru care a fost reclamat

Primarul din orașul Sfântu Gheorghe a fost reclamat, iar CNCD l-a sancționat considerând că este vorba despre discriminarea românilor. De la ce a pornit scandalul.

Antal Arpad, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor.

Motivul pentru care primarul din Sfântu Gheorghe a fost sancționat de CNCD

Cei de la CNCD au admis o nouă sesizare a Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional cu amendă pe Antal Arpad pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că a condiționat ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe de cunoașterea limbii maghiare, după cum anunță siteul dantanasa.ro.

În luna martie a acestui an, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), care este condusă de Dan Tănasă în calitate de președinte, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară).

Concursul respectiv viza ocuparea posturilor de Consilier (S), clasa I, gradul profesional principal, Consilier (S), clasa I, gradul profesional asistent și Consilier (S), clasa I, gradul profesional debutant.

Sesizarea făcută de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a fost admisă

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 778/20.10.2021, comunicată ADEC în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 2000 lei și l-a obligat pe acesta să publice un rezumat al hotărârii CNCD pe pagina de internet a instituției. Acest concurs a fost organizat cu încălcarea legii și toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulate, mai precizează sursa citată.