Evenimentul ZileiInternationalUn nou vaccin pentru coronavirus intră în joc. Negocieri la nivel înalt în Uniunea Europeană

Un nou vaccin pentru coronavirus intră în joc. Negocieri la nivel înalt în Uniunea Europeană

Un nou vaccin pentru coronavirus intră în joc. Negocieri la nivel înalt în Uniunea Europeană
Un nou vaccin este aproape de-a fi gata și ar putea să ajungă în multe țări din spațiul UE. Dezvoltatorul este francez.

Un nou vaccin pentru coronavirus a intrat în atenția oficialilor de la Uniunea Europeană. Comisia Europeană îşi propune să finalizeze în această săptămână discuţiile preliminare cu compania farmaceutică franceză Valneva. Tema este achiziţia în avans a vaccinului candidat anti-COVID-19 dezvoltat de aceasta. Anunțul a fost făcut de negociatoarea-şefă a Uniunii Europene, Sandra Gallina, într-o audiere la Parlamentul European, conform Agerpres.

„Intenţionăm să lansăm în această săptămână o procedură de achiziţie pentru (vaccinul) Valneva”, a afirmat negociatoarea europeană. Ea a mai spus că Uniunea Europeană încearcă de asemenea să încheie un acord cu compania americană Novavax. „Sperăm să cumpărăm doze de la Novavax”, le-a declarat Sandra Gallina eurodeputaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Critici pentru oficialii din UE

Discuţiile preliminare cu producătorul american au fost încheiate la 17 decembrie pentru achiziţia a până la 200 milioane de doze de vaccin.

În UE, procesul de vaccinare este lent și lucrurile nu merg atât de bine ca în SUA, Israel sau Marea Britanie. Markus Söder, liderul Uniunii Creștine Sociale din Germania, și CEO-ul BioNTech, Uğur Șahin, au criticat Comisia pentru că nu a achiziționat suficient vaccin BioNTech / Pfizer, primul vaccin aprobat de autoritățile de reglementare din Europa.

Vaccin pentru coronavirus, mare miză la nivel înalt

„Nu cred că adevărata problemă este numărul de doze de vaccin, ci faptul că suntem la începutul lansării campaniei de vaccinare. Toți judecăm de parcă această campanie s-ar fi încheiat, când, de fapt, este abia la început”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Comisia a asigurat 200 de milioane de doze de vaccin germano-american, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane. Cea mai mare ofertă pentru vaccinurile BioNTech/Pfizer la acea vreme. Americanii au cumpărat 100 de milioane de doze de vaccin cu opțiunea de a cumpăra încă 500 de milioane. După apariția unor critici, guvernul a cumpărat încă 100 de milioane pe 23 decembrie. O achiziție de mai mici dimensiuni decât cea a UE.


Accesează: