Evenimentul Zilei > International > UE vrea să mărească urgent comanda de vaccinuri. Se negociază intens cu oficialii companiilor
UE vrea să mărească urgent comanda de vaccinuri. Se negociază intens cu oficialii companiilor

UE vrea să mărească urgent comanda de vaccinuri. Se negociază intens cu oficialii companiilor

Necesarul de vaccinuri pentru spațiul UE trebuie să fie acoperit într-un timp cât mai scurt, iar oficialii duc negocieri cu producătorii.

Oficialii de la Comisia Europeană discută cu reprezentanții companiilor Pfizer și BioNTech despre posibilitatea de a comanda mai multe doze din vaccinul împotriva COVID-19, pe lângă cele 300 de milioane de doze acoperite deja în cadrul unui contract existent, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al organismului european.

„Comisia verifică cu companiile dacă există o modalitate de a adăuga doze suplimentare celor pentru care avem deja un acord”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă. Purtătorul de cuvânt a refuzat să răspundă la o întrebare dacă un acord german pentru mai multe doze din același vaccin ar putea intra în conflict cu posibilele noi comenzi ale Uniunii Europene.

UE distribuie în mod proporțional vaccinurile achiziționate către cele 27 de state membre, pe baza populației lor.

Uniunea Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech și a luat o opțiune de a cumpăra încă 100 de milioane în baza unui contract semnat cu cele două companii în luna noiembrie a anului trecut. Vaccinul Pfizer-BioNTech este singurul autorizat în spațiul UE până acum. Agenția Europeană a Medicamentului se va pronunţa vizând aprobarea vaccinului dezvoltat de firma de biotehnologie Moderna pe 6 ianuarie.

În Marea Britanie se merge pe mâna vaccinului creat la Universitatea Oxford

Altfel, luni, în Marea Britanie, a fost folosit pentru prima dată vaccinul Oxford-AstraZeneca anti-Covid-19. Primul pacient are 82 de ani, face dializă și se numește Brian Pinker. Peste 500.000 de doze de vaccin au fost răspândite în Albion. În Insulă sunt mari probleme din cauza mutației suferită de virus, așa că măsurile restrictive vor fi impuse în continuare de autorități.

Secretarul de stat pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat, astăzi, că inaugurarea vaccinului a fost un „moment esențial” în lupta britanică împotriva virusului, deoarece vaccinurile vor ajuta la reducerea infecțiilor și vor permite apoi ridicarea restricțiilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.