Evenimentul Zilei > International > Polonia. Anchetă la nivel național, după ce mai multe vedete au sărit peste rând și s-au vaccinat
Polonia. Anchetă la nivel național, după ce mai multe vedete au sărit peste rând și s-au vaccinat

Polonia. Anchetă la nivel național, după ce mai multe vedete au sărit peste rând și s-au vaccinat

Este scandal la nivel național în Polonia, pentru că mai multe personalități s-au vaccinat deși nu avea prioritate.

Autorităţile poloneze au demarat o anchetă după ce la Varşovia mai multe celebrităţi au fost vaccinate anti-COVID-19, chiar dacă în prima etapă a campaniei de vaccinare din Polonia dozele erau destinate exclusiv membrilor personalului medical şi familiilor lor. „Pe 4 ianuarie va începe o inspecţie detaliată în unităţile legate de Universitatea de Medicină din Varşovia (WUM)”, a anunţat ministrul sănătăţii polonez Adam Niedzielski.

Oficialul a mai precizat că vor exista consecinţe dacă se ajunge la concluzia că în procesul de calificare pentru vaccinare a fost folosit „criteriul privilegiului’”.

Cine se află pe lista vaccinaților

Potrivit WUM, care a administrat dozele de vaccin în cauză, 18 „personalităţi binecunoscute în domeniul artei şi culturii” au fost vaccinate joi contra COVID-19.

Pe această listă, care ar fi fost convenită pentru ca personalităţile respective să devină ambasadori ai vaccinării, se află fostul prim-ministru Leszek Miller, moderatorul TV Krzysztof Materna, cântăreaţa Magda Umer şi actorii Krystyna Janda, Andrzej Seweryn, Maria Seweryn şi Wiktor Zborowski. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că „respectarea regulilor privind ordinea de vaccinare este o expresie a respectării normelor de solidaritate socială”.

„Nu există nicio justificare pentru încălcarea regulilor”

„Relatările din presă despre celebrităţi care s-au vaccinat şi au sărit peste rând sunt un adevărat scandal. Nu există nicio justificare pentru încălcarea regulilor. Fiecare doză de vaccin administrată prin încălcarea programului este o doză care ar fi putut merge către cei care au cel mai mult nevoie de ea”, a spus Morawiecki.

Polonia a înregistrat sâmbătă 6.945 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, ceea ce aduce numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus la 1.312.780. Până în prezent în această ţară au murit din cauza COVID-19 un număr de 29.058 de persoane. Săptămâna trecută, o asistentă medicală în vârstă de 52 de ani din Varşovia a devenit primul cetăţean polonez vaccinat împotriva noului coronavirus.

sursa: Agerpres