Evenimentul Zilei > International > Ucraina face shopping strategic: va achiziționa obuziere DANA M2! Restart pentru armată
Ucraina face shopping strategic: va achiziționa obuziere DANA M2! Restart pentru armată

Ucraina face shopping strategic: va achiziționa obuziere DANA M2! Restart pentru armată

Ucraina face noi achiziții strategice, în cadrul unei reforme substanţiale a armatei, atât din punct de vedere organizaţional, dar mai ales din punct de vedere al înzestrării militare.

Forțele armate ale Ucrainei (FAU) au încredințat un contract de anvergură firmei cehe de armament Excalibur Army pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate tip 26 DANA M2. Contractul, în valoare de 40 de milioane de dolari, va include și arme de artilerie de 152 de mm, model nou, care au fost în serviciul armatei cehe.

Tehnică superioară

Obuzierul tip 26 DANA M2 a fost proiectat pentru a furniza suport de tragere, a neutraliza pozițiile de foc ale inamicului și a-i distruge pozițiile prin foc indirect. Este cotat ca fiind printre cele mai redutabile și clasice sisteme de artilerie, datorită lungii sale istorii de circulație și a producției, care a început în deceniul 7.

Ucraina va primi în total în jur de 800 de obuziere care, grație compatibilității cu modelele succesive ale seriei, sunt încă funcționale în sistemul militar activ pe terenul de luptă.

DANA M2 este echipat cu un robust sistem de control la bord, care conține subsisteme de diagnostic, navigare, țintire automată, calcul automat al elementelor de tragere și subsistem de selecție a muniției. Datorită cabinei noi si de o rezistență superioară și a sistemului de filtrare NBC, DANA M2 furnizează echipajului cel mai înalt nivel de confort și protecție. Noul sistem de ghidaj cu implementare automată permite reglarea rapidă și integral automată a armei în poziție de tragere.

O nouă viziune

După invazia rusă din 2014, armata ucraineană şi-a propus ca tehnica sa militară să fie cât mai aproape de standardele NATO, obiectiv pe care l-a reconfirmat recent generalul ucrainean Andriy Malinovsky, precizând că este luată în calcul, în viitorul apropiat, schimbarea vechilor obuziere tractate, cu unele autopropulsate, informează defenseromania.

În prezent, unitățile de artilerie ale armatei ucrainene au tunuri de 122 și 152 mm, care trebuie înlocuite cu versiuni mult mai moderne. Andriy Malinovsky precizează că la nivelul armatei ucrainene s-a decis trecerea treptată la obuziere de calibru de 155 mm care îndeplinesc standardele NATO, deoarece acest calibru de artilerie este mai comun și mai acceptat în majoritatea armatelor dezvoltate.

După dezvoltarea din 2014 a agresiunii ruse, conducerea politico-militară a Ucrainei a fost forţată să rezolve treptat criza generală de pregătire pentru luptă şi de înzestrare cu armamente şi echipamente militare a Forţelor Armate (FAU).

Permanentizarea războiului din Donbas a obligat conducerea statului să se concentreze într-o primă etapă pe reconsolidarea ”din mers” a Forţelor Terestre (FT), apoi  pe revitalizarea treptată a Forţelor Aeriene Militare (FAM). Marina Militară (FMM) a fost cea mai afectată – a pierdut circa 70% din capabilităţi şi personal în criza provocată de Rusia în Crimeea.

Abordările din ultimul an tind însă să reechilibreze şi să armonizeze dezvoltarea FAU, cel puţin la nivelul documentelor programatice de planificare a apărării pe termen mediu. Au fost elaborate strategii pentru dezvoltarea FMM şi a FAM ucrainene până în 2035, cu investiții pe măsură.

Sursa: Defense-blog

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: