Flota rusă a Nordului organizează de regulă exerciții în regiunea Pechenga (regiunea Murmansk), la începutul primăverii, în apropierea frontierelor norvegiene ale NATO.

În acest an, ele sunt considerate ca un răspuns la exercițiul…Cold Response, la care urmau să participe peste 15.000 de militari ai Alianței Nord Atlantice, dar care a fost anulat de Norvegia, de teama epidemiei cu noul coronavirus.

În timp ce țările occidentale își reduc sau anulează exercițiile militare prevăzute pentru acest an din cauza pandemiei Covid-19, Vladimir Putin a considerat că Rusia nu trebuie să ia măsuri reciproce.

Flota Nordului a informat că exercițiile au implicat peste 1000 de soldați și 220 de mașini de luptă, între care mai multe lansatoare de rachete Grad, obuziere automotoare Gvozdika și Akatsia (foto) și rachete antitanc ghidate.

Scenariul tactic a cuprins un tir de sprijin al obuzierelor grele pentru un contraatac împotriva „forțelor inamice și distrugerea inamicului”.

Artileria a tras asupra unor ținte aflate la 15 km distanță, potrivit reprezentanților militari ruși.

Exercițiile au avut loc pe terenurile din regiunea Pechenga, la doar câțiva kilometri de frontiera cu Norvegia, cu participarea centrală a celei dea 200-a Brigadă de infanterie motorizată.

Flota Nordului a supravegheat de aproape zona unde urma să înceapă Cold Response, cel mai mare exercițiu NATO din acest an în Norvegia.

Navele și avioanele rusești și-au arătat prezența în zonele adiacente terenurilor de exerciții norvegiene. Sâmbătă, două avioane rusești Tu-142 și un MiG-31 au survolat Norvegia și Marea Nordului.

 

Foto: mil.ru