Evenimentul Zilei > Social > Patronii de pe litoral caută personal calificat pentru sezonul estival. Ce salarii oferă
Patronii de pe litoral caută personal calificat pentru sezonul estival. Ce salarii oferă

Patronii de pe litoral caută personal calificat pentru sezonul estival. Ce salarii oferă

Turismul românesc încearcă să se restarteze. Românii, care caută un loc de muncă sau doresc să și-l schimbe pe cel actual, pot câștiga sume importante de bani începând cu data de 1 mai, în special pe litoralul românesc. Patronii din turism pot oferi peste 2300 de lei pe lună și au oferit deja detalii despre posturile pe care le caută.

Vești bune pentru românii care își caută un loc de muncă sau vor să și-l schimbe. Începând cu data de 1 mai 2021 au șansa de a câștiga sume deloc mici de bani. Angajatorii au dat deja detalii despre posturile pe care le caută. Din 1 mai se pot câștiga peste 2300 de lei pe lună. Sumele ofertante pot fi câștigate începând cu data de 1 mai. Acesta este momentul cheie când începe sezonul estival. În pregătirea acestui moment, patronii de la mare au deschis angajările, relatează Capital .

Pandemia COVID-19 a afectat în special HoReCa. Turismul românesc încearcă totuși să se restarteze

Pandemia de COVID-19 a afectat puternic toate domeniile, în special HoReCa. Patronii de restaurante se află astfel și ei printre cei afectați de criza de noul coronavirus. Anul trecut a fost plin de restricții, iar la mare afacerile din turism n-au prosperat. Acest neajuns a făcut ca mulți români care a lucrat în turism să încerce să se reprofileze sau să caute un alt job.

Nici anul 2021 nu se crede că va fi unul foarte generos sa spectaculos din punct de vedere turistic în România. Autoritățile românești deja au anunțat că nu acordă tichetele de vacanță pentru bugetari, iar domeniul privat se estimează că va proceda la fel. În ciuda estimărilor pesimiste, angajatorii de pe litoral sunt optimiști. Ei speră ca în 2021 numărul de turiști să fie mai mare ca în 2020. În aceste condiții, din calculele lor, vor avea nevoie mai mulți angajați, mai precizează sursa citată.

Patronii caută în special personal calificat, plătind între 2000-3500 lei pe lună

Patronii caută, în acest moment, în primul rând, personalul pregătit. Unii patroni au făcut angajări încă de pe perioada iernii, ca să se pregătească de sezonul estival. Salariile încep de la 2000 lei ca ospătar. Un pizzar poate ajunge să câștige în jur de 3000 -3500 lei, la o muncă de 48 ore/ 48 ore.

Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Națională pentru Ocuparea forței de Muncă din Constanța, spune că angajatorii nu pot lua oameni pe bani puțini.

„Salarizarea nu poate fi mai mică de 2300 lei, salariul minim pe economie la acest moment. În primul rând angajarea trebuie să se facă conform calificării persoanei respective. În domeniul horeca vorbim de barman, deci trebuie să ai curs de barman, sau de ospătar, sau de bucutar, deci angajarea trebuie făcută numai pe calificarea pe care o ai”, a spus ea pentru știrileprotv.

În anul 2019 deficitul de personal în turism pe litoral a fost de 20.000 de persoane, dar în momentul de față lucrurile s-ar putea îndrepta către o armonizare a raportului cerere-ofertă.