Evenimentul Zilei > International > Noua Zeelandă, zguduită de replici puternice după cutremurele de vineri
Noua Zeelandă, zguduită de replici puternice după cutremurele de vineri

Noua Zeelandă, zguduită de replici puternice după cutremurele de vineri

O serie de replici seismice a zguduit sâmbătă Noua Zeelandă, la o zi după puternicele cutremurele care au declanşat o alertă de tsunami.

Noua Zeelandă, zguduită de replici puternice după cutremurele de vineri.

Trei cutremure de mare intensitate s-au produs vineri în largul Insulei de Nord, urmate de evacuarea rezidenţilor şi de o alertă de tsunami, ridicată în cursul după-amiezii după ce pericolul producerii unui val uriaş a trecut.

Sâmbătă, începând cu primele ore ale dimineţii, GeoNet, centrul local de monitorizare, a înregistrat mai mult de 10 replici cu magnitudinea peste 4, printre acestea seisme de 6,1, şi respectiv 5,4. Majoritatea au fost evaluate ca fiind de intensitate slabă.

Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS) a înregistrat de asemenea o serie de replici.

Seismologul Matt Gerstenberger a precizat, într-un comentariu preluat de Radio Noua Zeelandă, că seria continuă de seisme este un fenomen normal, dar a avertizat publicul să rămână vigilent în ceea ce priveşte pericolul producerii unui tsunami.

Alertă! Cutremur de 8,1. Seismul s-a produs la o adâncime de 19 km

Vineri dimineaţă, trei seisme puternice s-au produs în larg, primul dintre acestea fiind un cutremur de 7,1, în dreptul East Cape, Noua Zeelandă.

A fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 7,4 şi de altul, de 8,1, în apropierea Insulelor Kermadec, la circa 800 de kilometri în largul coastei de nord-est a Insulei de Nord a Noii Zeelande.

În februarie, Noua Zeelandă a marcat 10 ani de la puternicul seism produs în oraşul Christchurch, în urma căruia au murit 185 de persoane.

Sursa: Agerpres