Evenimentul ZileiInternationalTrump, o ultimă lovitură pentru China. Ce companii a luat în colimator

Trump, o ultimă lovitură pentru China. Ce companii a luat în colimator

Trump, o ultimă lovitură pentru China. Ce companii a luat în colimator
Trump vrea să își încheie mandatul cu o lovitură de grație dată Chinei, blocând cele mai mari două companii tehnologice.

Administrația Trump se gândește să adauge giganții tehnologici Alibaba și Tencent pe lista cu companii din China ce sunt interzise în SUA.

Faptul că Trump vrea să lovească în cele mai scumpe companii din Asia, care combinate au o valoare de 1,3 trilioane de dolari, reprezintă cel mai dramatic pas pe care l-a făcut președintele SUA până acum, în încercarea de a submina puterea Beijingului.

Oficialii din Departamentul de Apărare, care supraveghează „lista neagră” a companiilor, nu a finalizat încă toate demersurile pentru aceste două firme, deoarece încă se discută adăugarea altora.

Ambele companii, până la momentul de față, au refuzat să comenteze situația.

Acțiunile companiei Alibaba, cea mai mare firmă de e-commerce, dar și cele din compania Tencent, un gigant al gaming-ului, au scăzut cu aproape 4% pe bursa din Hong Kong, în timp ce pe bursa americană au scăzut cu până la 5%.

Ce companii au fost deja adăugate pe „lista neagră” a lui Trump?

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice tranzacțiile cu 8 aplicații chineze, inclusiv Alipay (platforma de plăți a Ant Group, deținută de miliardarul Jack Ma) și WeChat Pay.

Măsura, care intră în vigoare peste 45 de zile, este argumentată prin faptul că urmărește reducerea riscurilor de securitate. Casa Albă este de părere că „SUA trebuie să adopte măsuri agresive” împotriva aplicațiilor de origine chineză care colectează date importante și reprezintă un risc pentru securitatea națională.

„Aplicațiile pot fi folosite de guvernul chinez pentru a localiza angajații și contractorii federali și pentru a crea baze de date cu informații personale”, susține administrația prezidențială.

Ordinul vizează Alipay, WeChatPay, QQ Wallet, CamScanner, Tencent QQ, SHAREit, WPS Office și VMate (a UCWeb, subsidiară a Alibaba).

Decizia vine cu puțin timp înainte ca Donald Trump să predea mandatul către președintele ales Joe Biden, mutare care va avea loc pe 20 ianuarie. Potrivit ordinului, secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross, va stabili modul în care restricțiile vor fi implementate și ce fel de tranzacții vor fi vizate.

Acesta va evalua și alte aplicații care ar putea reprezenta un risc pentru securitatea națională și va elabora, alături de alți oficiali, un raport cu recomandări pentru prevenirea transferului de informații, scrie Reuters.


Accesează: