Evenimentul Zilei > International > LIVE TEXT. Tensiuni în SUA. Mike Pence se spală pe mâini și îl trădează pe Donald Trump. Protestatarii au intrat în Capitoliu
LIVE TEXT. Tensiuni în SUA. Mike Pence se spală pe mâini și îl trădează pe Donald Trump. Protestatarii au intrat în Capitoliu

LIVE TEXT. Tensiuni în SUA. Mike Pence se spală pe mâini și îl trădează pe Donald Trump. Protestatarii au intrat în Capitoliu

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a afirmat miercuri că nu consideră că deține „autoritatea unilaterală” de a decide soarta alegerilor.

UPDATE 22.39 – Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, anunță că, la ordinul lui Donald Trump, Garda Națională intervine pentru a restabili ordinea la Washington.

UPDATE 22.29 – În afara Capitoliului, atmosfera este relativ calmă.

UPDATE 22.16 – Donald Trump face un nou apel către protestatari să rămână pașnici și să nu recurgă la violență. Rămâne de văzut dacă turbulenții, a căror manifestare amintește în mod bizar de Black Lives Matter și Antifa, îl vor asculta. La fel ca la manifestațiile acestor organizații din vară, forțele de ordine au demonstrat o stranie reticență de a acționa.

UPDATE 22.12 – Kevin McCarthy, liderul minorității Republicane din Camera Reprezentanților, a declarat pentru Fox News că în clădirea Capitoliului s-au tras focuri de armă.

UPDATE 22.06 – Au apărut imagini cu ofițeri de la Secret Service cu armele îndreptate spre ușile baricadate ale sălii de ședință.

UPDATE 21.51 – Donald Trump le cere protestatarilor să rămână pașnici.

UPDATE: Primarul Washingtonului a instituit Starea de Asediu. Congresmenii au fost evacuați. Unii protestatari au pătruns în clădirea Congresului, profitând de slăbiciunea suspectă a forțelor de ordine.

„Aprecierea mea este că jurământul pe care l-am depus de a susține și apăra Constituția mă împiedică să revendic o autoritate unilaterală pentru a determina care liste de electori trebuie luate în considerare și care nu trebuie luate în calcul”, a arătat Pence într-un comunicat dat publicității chiar înainte de începutul ședinței comune a Congresului.

În calitate de vicepreședinte al SUA și președinte al Senatului, Mike Pence prezidează ședința Congresului.

Ca urmare a neregulilor grave înregistrate la votul din 3 noiembrie, șapte state americane au trimis câte două liste cu electori antagoniste, una în favoarea lui Joe Biden, alta, paralelă, în favoarea lui Donald Trump.

Congresul trebuie să decidă acum care dintre cele două liste trebuie luată în considerare.

Disputa constituțională

Potrivit unor experți constituționaliști, vicepreședintele SUA ar avea un rol exclusiv formal (poziție adoptată și de Pence), în timp ce alți constituționaliști cred că acesta are o putere mult mai mare, putând decide retrimiterea listelor la statele de origine, pentru ca parlamentarii de aici să stabilească ce listă este validă, sau chiar să decidă el personal care listă trebuie luată în considerare.

Trump susține că Pence are „autoritatea exclusivă” pentru a lua astfel de decizii radicale, și a făcut apel la acesta să acționeze.

Inclusiv la mitingul uriaș de la Washington, la care au participat sute de mii de simpatizani ai lui Trump, acesta a spus: „Dacă Mike își face treaba, vom câștiga președinția”.

În acest moment, Congresul dezbate, în ședințele separate ale celor două Camere, obiecția Republicană față de lista de electori Democrată a statului Arizona.

O sută de contestatari

Peste o sută de reprezentanți și senatori Republicani intenționează să obiecteze față de listele venite din cele șapte state cheie.

Între timp, la îndemnul lui Donald Trump, sutele de mii de susținători ai săi s-au îndreptat spre Congres, pentru a spori presiunea asupra aleșilor americani. Mai mulți protestatari pro-Trump au intrat în Capitoliu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: