Evenimentul Zilei > International > În aceste ore se decide soarta Americii: Trump sau Biden?
În aceste ore se decide soarta Americii: Trump sau Biden?

În aceste ore se decide soarta Americii: Trump sau Biden?

Suporterii lui Donald Trump continuă să se adune la Washington DC într-un miting uriaș, la care președintele va rosti un discurs, așteptând începerea ședinței Congresului care îl va desemna oficial pe șeful statului.

Donald Trump a pus în ultimele zile și ore presiune asupra vicepreședintelui Mike Pence, care va prezida ședința comună a Congresului, să intervină pentru a respinge rezultatele din șase state cheie, unde s-au înregistrat nereguli grave.

„Fă-o, Mike, este vremea să arăți un curaj extraordinar!”, a scris Trump pe Twitter.

Tensiunile în tabăra Republicană au crescut și mai mult după turul doi al alegerilor de ieri, din Georgia, pentru Senatul SUA, în care ambii lor candidați este posibil să fie înfrânți, pe fondul unor nereguli asemănătoare celor din 3 noiembrie.

Dacă cei doi candidați pierd, atunci Partidul Republican pierde controlul în ambele Camere ale Congresului. În aceste condiții, păstrarea președinției prin Donald Trump devine aproape o chestiune de supraviețuire politică.

Discursul președintelui urmărește să sporească presiunea pe Mike Pence, despre care informații neconfirmate susțin că nu este prea încântat să se lanseze într-o aventură constituțională și să respingă oficializarea lui Joe Biden ca viitor președinte.

Marți seara, Trump a scris pe Twitter:

„Vor vorbi la Mitingul Salvați America, mâine, la (parcul) Ellipse, la ora 11 (18, ora României). Veniți devreme, porțile se deschid la ora 7. MULȚIMI MARI.”

Tot marți seara, Trump a postat pe Twitter că Washingtonul este „inundat de oameni care nu vor să vadă o victorie electorală furată de democrații radicali de stânga îmbărbătați. Țara noastră s-a săturat, nu vor mai pune mâna pe ea încă o dată! Vă auzim (și vă iubim) din Biroul Oval. Să facem America mare din nou!”

Președintele Trump a repetat de mai multe ori în ultimele zile că „vicepreședintele (Pence) are puterea de a respinge electorii aleși în mod fraudulos”.

Unii experți constituționali susțin că rolul lui Pence la prezidiul ședinței Congresului este exclusiv unul formal, alții însă afirmă că el are puterea, de pildă, de a respinge voturile din statele constestate, sau de a se adresa legislaturilor din aceste state pentru ca ele să decidă care listă de electori este cea care trebuie luată în considerare.

De asemenea, Pence ar putea da curs solicitării unui grup masiv de Republicani care cer formarea unei comisii speciale cu scopul de a cerceta timp de zece zile toate acuzațiile de fraudă