Evenimentul Zilei > Social > Transparență și premoniție? Papa Francisc se vede murind la Roma
Transparență și premoniție? Papa Francisc se vede murind la Roma

Transparență și premoniție? Papa Francisc se vede murind la Roma

Potrivit unui interviu retranscris într-o carte intitulată „Sănătatea papilor", Papa Francisc se vede murind la Roma, fără să se întoarcă să trăiască în Argentina natală.

Transparență și premoniție? În cadrul unui interviu acordat jurnalistului şi medicului argentinian Nelson Castro la Vatican în februarie 2019, suveranul pontif spune că se gândeşte la moarte, dar nu se teme de ea.

Întrebat cum îşi vede propriul sfârşit, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: „Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit. Şi la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina„.

Papa a consultat un psihiatru

Conform autorului cărţii intitulate „Sănătatea papilor. Medic, complot şi credinţă. De la Leon XIII la Francisc”, care va fi lansată luni în Argentina, „este prima dată când un papă vorbeşte despre sănătatea sa cu transparenţa cu care a făcut-o Francisc”.

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, pe nume Jorge Bergoglio, mai spune că nu îi lipseşte Argentina. „Nu, nu mi-e dor de ea. Am trăit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale”, aluzie fiind la criza economică care zguduie ţara sud-americană.

Originar dintr-o ţară care are cel mai mare număr de psihologi şi psihanalişti pe locuitor, suveranul pontif povesteşte, de asemenea, că a consultat un psihiatru în perioada dictaturii (1976-1983).

Era atunci provincial al iezuiţilor din Argentina şi a trebuit să ajute „oamenii în clandestinitate pentru a-i scoate din ţară ca să le salveze viaţa”.

„Timp de şase luni, am fost să o consult o dată pe săptămână”, dezvăluie papa. „M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile din acea perioadă. Imaginaţi-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o maşină – abia ascunsă sub o pătură – şi să trec de trei puncte de control militar în zona Campo de May”, cea mai mare cazarmă din ţară.

„Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă”, mărturiseşte suveranul pontif.

Vaccinat împotriva COVID-19

Transparență și premoniție? Papa Francisc a fost vaccinat împotriva COVID-19. Pe lângă vârsta sa, liderul celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc. La vârsta de 21 de ani, în 1957, suferea de pleurezie acută şi chirurgii au trebuit să efectueze o ablaţiune parţială a plămânului drept, scrie Agerpres.