Evenimentul Zilei > International > Pedepse mai ușoare la Vatican. Papa Francisc a îmblânzit Codul penal
Pedepse mai ușoare la Vatican. Papa Francisc a îmblânzit Codul penal

Pedepse mai ușoare la Vatican. Papa Francisc a îmblânzit Codul penal

Papa Francisc a modificat Codul penal în statul Vatican, iar acum prevede pedepse mai ușoare pentru cei care încalcă legea.

Pedepse mai ușoare pentru cei care încalcă legea în statul Vatican.

Codul penal al statului Vatican va fi mai blând cu cei care încalcă legea. Aceștia vor trebui să urmeze programe de reintegrare socială.

Papa Francisc a introdus noi reglementări, în Codul Penal al Vaticanului, care prevăd reduceri şi pedepse alternative pentru cei care încalcă legea. Suveranul Pontif a emis, marți, un document prin intermediul căruia introduce noi prevederi în sistemul judiciar.

Astfel, este prevăzută posiblitatea de reducere a pedepselor pentru bună purtare. De asemenea sunt prevăzute și pedepse alternative, precum munca în folosul comunităţii pentru cei condamnaţi, relatează agenția EFE.

Papa Francisc s-a arătat în permanență interesat de situația celor condamnați la închisoare. El a fost mereu angajat în acțiuni pentru reinserţia condamnaților în societate. Drept urmare, Papa Francisc a decis să dea un exemplu prin acest document pontifical – „motu proprio”. Este un act care include schimbări în Codul penal al Vaticanului.

Potrivit Suveranului pontif, aceste schimbări erau necesare pentru a continua procesul de actualizare în raport cu schimbarea vremurilor.

Pedepse mai ușoare pentru infractorii din Vatican

Astfel, noile articole ale codului penal prevăd „o reducere a pedepsei cu 45 până la 120 de zile pentru fiecare an de închisoare ispăşit”. Această prevedere se aplică în cazul acelor condamnați care s-au comportat bine și care au dat dovadă de pocăinţă. O altă condiție impusă deținuților este participarea la programe de tratament şi de reintegrare.

De asemenea, sunt prevăzute și pedepse alternative. Este vorba despre munca în folosul comunității. Actul normativ cuprinde activități de utilitate publică, muncă voluntară și de importanță socială. Până în prezent, asemenea pedepse nu erau incluse în sistemul juridic al statului Vatican.

Citește și: 

Va împlini Papa Francisc profeția apocaliptică făcută acum 900 de ani? El e ultimul papă?

Vaticanul, zguduit din temelii! Papa Francisc a „comis-o” rău. Ancheta e în plină desfăşurare