Aeronava era deținută de o companie privată și desfășura o misiune de salvare când s-a produs prăbușirea. Cauza accidentului este neclară, dar oficialii spun că ar fi putut fi cauzată de vremea proastă. Alarma a fost declanșată chiar de pilot, care a reușit să scape din elicopter și a fost găsit grav rănit.

Elicopterul aparține Service Aérien Français, o companie privată care efectuează misiuni de căutare și salvare și alte servicii aeriene în toată Franța.

Elicopterul a căzut de la altitudinea de 1.800 de metri

Autoritățile franceze au declarat că elicopterul care s-a prăbușit – un Eurocopter EC135 – transporta un echipaj de salvare aeriană într-o misiune de antrenament, când a căzut de la o altitudine de 1.800 de metri (5.900 ft).

Pilotul supraviețuitor a dat alarma în jurul orei locale 19:10 (18:10 GMT) după ce a reușit să scape din elicopter.

Echipajul de la bord era format din doi piloți – unul în pregătire – împreună cu doi operatori de troliu și doi lucrători de salvare montană.

Uniunea de poliție Synergie-Officiers a anunțat că Amaury Lagroy de Croutte este una dintre victime. Din 2018,  de Croutte a condus o unitate montană locală a CRS, a poliției din Franța.

Trei elicoptere au fost trimise în zonă ca parte a unei echipe de salvare formată din peste 40 de persoane. Dar aeronavele nu au reușit să ajungă la locul din cauza ceții. În schimb, pilotul a fost recuperat de un grup de salvatori care s-au apropiat pe jos.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că se va deplasa miercuri la locul incidentului.

Reacție imediată a președintelui Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a împărtășit pe Twiter „sprijinul națiunii familiilor, prietenilor și colegilor acestor eroi francezi”.

„Pentru a salva vieți, își asumă toate riscurile. În această seară, în Savoia, 3 membri ai Air Rescue franceză și 2 CRS Alpes au decedat în urma unui accident de elicopter. O persoană rănită se luptă pentru existență. Sprijin din partea națiunii familiilor, prietenilor și colegilor acestor eroi francezi”, a scris președintele Franței, transmite BBC.