Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța, măcinată de violențe! E haos pe străzile din capitala țării! VIDEO
Franța, măcinată de violențe! E haos pe străzile din capitala țării! VIDEO

Franța, măcinată de violențe! E haos pe străzile din capitala țării! VIDEO

Violența a cuprins din nou la Paris, pentru a doua săptămână consecutivă, în timpul unui protest de amploare contra unei noi legi a siguranței. Manifestanții asimilează legea unui atac la libertatea presei și la libertatea de expresie, dar și unui rasism sistemic.

Mii de francezi au luat cu asalt bulevardele Parisului, dar și străzile altor orașe importante, ca să protesteze față de această lege controversată, în care mulți văd o probă a „rasismului sistemic”. Sub presiunea străzii și în fața unui astfel de val de furie colectivă, președintele Emmanuel Macron a promis că va revizui proiectul de lege.

Protestatarii cer renunțarea la prevederea care interzice difuzarea și distribuirea imaginilor care pot constitui dovezi ale abuzurilor poliției în timpul intervențiilor lor. Recent, mai mulți polițiști au fost inculpați, după ce au apărut imagini cu modul în care au lovit neprovocați un cetățean pașnic.

Problema acestor proteste sunt însă grupurile de anarhiști care profită de manifestațiile de amploare, pentru a provoca și ataca forțele de ordine. Printre manifestanți s-au infiltrat și anarhiști, care au forțat cordoanele forțelor de ordine. Anarhiștii au distrus fără ezitare magazine, mobilier stradal, mașini pe care le-au incendiat, parcuri. De asemenea, au construit baricade din diferite obiecte aflate în stradă, în special mașini și bănci, pe care apoi le-au incendiat.

Tensiunile sociale, la apogeu. Cazul Zecler

Potrivit mass-media franceze, protestele la scară națională îi dau mari dureri de cap președintelui Macron, care este pus în dificultate de tensiunile sociale intensificate odată cu bătaia de către poliție a unui producător muzical de culoare, Michel Zecler, luna trecută. Sediul unei bănci a fost distrus în timpul unui marș al demonstranților către Place de la République, în estul Parisului. Mai multe obiecte contondente au fost aruncate în agenții de poliție, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE