Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ziua Franței, „sărbătorită” prin proteste. Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine
Ziua Franței, „sărbătorită” prin proteste. Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine

Ziua Franței, „sărbătorită” prin proteste. Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine

Mii de francezi au ieșit în stradă, marți, de Ziua Franței. Însă nu pentru a sărbători, ci pentru a-și striga nemulțumirile împotriva Guvernului și Președinției. Protestul a degeranat, iar la această oră se înregisrează adevărate lupte în capitală, la Paris, între protestatari și Jandarmerie.

 

Este vorba despre o demonstrație organizată la apelul sindicatelor medicale, susținută de „vestele galbene”. Scene violente au fost surprinse în Paris, unde sute de angajați ai sistemului medical au ieșit în stradă ca să ceară salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Oamenii spun că pandemia de coronavirus a scos în evidență slaba pregătire a sistemului de sănătate. Ei acuză lipsa dotărilor și a personalului necesar pentru tratarea cazurilor urgente.

Din imaginile transmise de televiziunile franceze se observă cum un grup uriaș înaintează spre cordonul de polițiști, care folosesc gaze lacrimogene pentru a ține mulțimea sub control. Au avut loc și îmbrânceli și schimburi de lovituri între forțele de ordine și manifestanți.

În Piaţa Bastiliei au izbucnit violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine. Protestatarii au aruncat cu obiecte spre agenţii de poliţie, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Marți, de Ziua Națională a Franței, la Paris s-a desfășurat și o paradă, a cărei temă a fost „O naţiune hotărâtă şi solidară”. Eveniment a fost unul de o amploare redusă din cauza pandemiei, dar care a declanșat multe emoții. Asta fiindcă printre invitații din Place de la Concorde au fost mulți dintre cei aflați în prima linie a luptei cu virusul. Medici, asistente, pompieri, polițiști, cu toții au fost aplaudați de cei prezenți, în frunte cu președintele Emmanuel Macron.

Tot marți, în pofida luptelor din stradă, Macron şi-a apărat decizia de a-l promova în funcţia de ministru de interne pe Gerald Darmanin, acuzat de viol, informează dpa.

Ministrul de interne Gerald Darmanin se bucură de prezumţia de nevinovăţie şi investigaţii repetate asupra plângerii au dus deja la abandonarea sau clasarea acuzaţiilor, a spus Macron.

Drepturile femeilor sunt „un principiu de bază” al mandatului său, însă „nicio cauză nu este apărată în mod corect dacă sunt atacate fundamentele democraţiei noastre”, a subliniat preşedintele francez.

Atenţionând împotriva „judecăţilor străzii sau din social media”, Macron a spus: „Ştiţi, eu doresc pentru Franţa ce este mai bun din ţara noastră, nu ce e mai rău din societăţile anglo-saxone”.

Acuzaţia de viol, despre care Darmanin spune că este falsă, a fost redeschisă de o instanţă de apel în iunie, după ce ar fi fost respinsă de un judecător de instrucţie.

Prima zi de mandat a lui Darmanin, marţea trecută, a fost marcată de numeroase manifestaţii ale militantelor feministe care i-au cerut demisia din cauza acuzaţiilor de viol.