Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tensiuni în PNL. Cine este favorit să devină șeful liberalilor. Situația la zi la nivel național
Tensiuni în PNL. Cine este favorit să devină șeful liberalilor. Situația la zi la nivel național

Tensiuni în PNL. Cine este favorit să devină șeful liberalilor. Situația la zi la nivel național

Zbucium și tensiune în partidul liberal. În timp ce opoziția pune presiune pe coaliție, liderii PNL se bat pe puterea din partid.

În timp ce Ludovic Orban susține că este cel mai bun candidat al partidului și al țării, Emil Boc şi-a declarat susţinerea pentru premier la șefia partidului.

Care este situația la zi în PNL și cum se conturează finalul luptei dintre Orban și Cîțu.

Cine îl susţine pe Orban

Un număr de 18 organizaţii şi-au exprimat public susţinerea pentru Ludovic Orban. Printre ele: Bucureşti, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, Sector 1, Sector 2, sector 4, Sector 6.

La cele 18 filiale se mai adaugă filiale cu şefi interimari, unde lucrurile se pot schimba. Printre ele: Dâmboviţa, Slobozia, Ialomiţa sau Brăila.
Deşi Orban stă bine pe hârtie, sunt foarte mulţi lideri puternici care îl contestă. Primul este Emil Boc, cel care i-a anunţat indirect candidatura lui Cîțu.

Cine îl susţine pe Cîţu

Sunt în total alte 11 organizaţii care se poziţionează împotriva lui Orban: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța, acestea îi sunt favorabile lui Cîţu.

Important este şi semnalul preşedintelui Klaus Iohannis, notează Antena 3.

Şeful statului pare că îl susţine pe Cîțu, apare alături de el în acţiuni, pe de altă parte, pe Orban nu l-a mai chemat la şedinţe la Palatul Cotroceni.

Contre pe axa Ludovic Orban – Florin Cîțu

Conflictul dintre Orban și Cîțu nu mai reprezintă o necunoscută nici pentru oameni. Contrele între cei doi, fie pe tema vaccinului, fie pe tema celui mai bun lider, au ajuns să fie publice.

Premierul Florin Cîțu a făcut o serie de declarații, marți, cu privire la viitoarele alegeri din partid, dându-i replica lui Ludovic Orban care a declarat că este cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării.

„Am spus că experiența mea, acumulată ca premier, ministru al finanțelor, parlamentar, poate contribui la dezvoltare, ca PNL să rămână un partid important. Bineînțeles că voi candida la o funcție în congres. Sunt multe funcții supreme”, a declarat Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.

Florin Cîțu a făcut comentarii și în legătură cu declarațiile de susținere ale fostului premier Emil Boc, primar al municipiului Cluj. Cîțu a apreciat că Boc este „un om cu experiență politică foarte mare”, motiv pentru care se simte onorat de aprecierile acestuia.

„E un om care a trecut printr-o criză economică în 2009. Discutăm foarte mult”, a comentat Florin Cîțu.

Emil Boc a declarat zilele trecute că, din punctul său de vedere, „Florin Cîțu este viitorul și poate duce partidul și România spre Europa”.

Declarațiile lui Ludovic Orban

Reacția premierului Florin Cîțu a avut loc după ce actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a făcut o serie de comentarii referitoare la eventuală confruntare pentru șefia partidului. Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști ce părere are legat de susținerea de care se bucură candidatura lui Florin Cîțu la postul de președinte al partidului, din partea unor lideri liberali.

„Nu poți sprijini un candidat care nu și-a anunțat candidatura. (…) Nu-mi place să comentez. Noi vom demara festivalul democrației în PNL, care nu înseamnă numai desfășurarea congresului și alegerea președintelui, înseamnă adunări generale în fiecare organizație locală, înseamnă conferințe județene și abia după aceea se va alege echipa de conducere a PNL. Eu mă prezint cu încredere, cunosc foarte bine PNL, practic aș putea spune că sunt cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării”, a declarat Ludovic Orban, la Tecuci.