Marile anomalii din sistemul de pensii. Ludovic Orban a rupt tăcerea: „E și mai grav”

Marile anomalii din sistemul de pensii. Ludovic Orban a rupt tăcerea:  „E și mai grav”

Preşedintele PNL, Ludovic Oban a vorbit luni, într-o conferință de presă, printre altele, și despre pensiile din România.

 "Deocamdată se lucrează la reforma pensiilor. Obiectivul principal al reformelor e acela de a elimina inechitățile în sistemul de pensii din România. La contribuții egale de exemplu, dacă un om a ieșit la pensie în 1998 are pensia mai mică față de unul care a ieșit la pensie în 2020. Chiar și mai grav: dacă s-a pensionat în 2020 are pensia mai mare ca unul care a ieșit la pensie în 2018.

Unul dintre principalele obiective pe care le avem prin reforma pensiilor este să facem dreptate pentru pensionari.  La condițiile depline de contribuții similare, pensiile să fie similare. Evident, e vorba și de un mecanism de indexare: acoperirea în proporție de 100% a ratei inflației și participarea la creșterea economică prin creșterea punctului de pensie (...)", a spus Ludovic Orban.

La întrebarea despre valoarea punctului de pensie, președintele Partidului Național Liberal a arătat că aceasta a crescut.

"Noi am crescut pensiile cu 14% în an de criză economică, când doar Germania și-a mai permis creșterea pensiilor. Sigur că ne dorim să creștem pensiile în continuare, dar creșterea trebuie să aibă la bază o creștere economică serioasă.

Ne propunem să finalizăm până la finalul acestui an. După aceea e o perioadă de implementare.

Punctul de pensie…vă rog să-mi dați voie să nu răspund la asta până când se termină munca. După aceea, e o perioadă de implementare", a mai spus Ludovic Orban.

Despre modificarea pensiilor a scris și ministrul Muncii, Raluca Tucan

„La nivel național, suntem în a treia etapă a procesului de evaluare, numărul dosarelor deja parcurse fiind de 264 544.

În paralel, continuăm procesul legislativ de elaborare a unui nou cadru legislativ care să readucă echitatea, contributivitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii. Când noua lege va fi adoptată și odată finalizat procesul de evaluare a tuturor dosarelor, cele aproape 5 milioane de pensii vor putea fi recalculate luând în considerare elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

Pentru că acest lucru nu se întâmplă acum, conform legii actuale, pensionarii merg în instanță să își câștige dreptatea, iar statul ajunge să plătească 10 milioane de lei pentru asistență juridică într-un singur an.‟ a scris Raluca Turcan pe Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News