Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Țara ca o pradă
Țara ca o pradă

Țara ca o pradă

Liviu Dragnea poate fi fericit. “Opera” lui sinistră împotriva sănătății românilor este continuată cu determinare și aplomb de așa-zisul guvern de dreapta PNL, USR-PLUS, UDMR. Guvernul Cîțu. Trăim să vedem și grozăvia asta de neimaginat!

Practic, prin Ordonanța de Urgență (OUG) adoptată  ieri de Cabinetul Cîțu,  banii din sistemul public de sănătate care asigurau, conform Constituției, servicii medicale gratuite pe baza contribuțiilor la sănătate pe care românii le plătesc lunar prin 10,7% din salariu, se transferă către sistemul medical privat.  Efectul nr. 1: orice act medical din sistemul public de sănătate va fi plătit de acum încolo de pacient. Așa cum pacientul plătește, firesc, când se tratează benevol la clinicile private. Efectul nr. 2: cine are bani, scapă cu viață. Cine nu, nu.

Pentru a tampona șocul grozăviei, guvernanții, în mărinimia lor, au etapizat transfeurile de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) spre sistemul medical privat în două etape. Prima etapă, începând de săptămâna viitoare, de pe 1 iulie, spre spitale. A doua etapă, la începutul anului 2022, spre serviciile medicale din ambulatoriu.

“Începând din 1 iulie se transferă sute de milioane din banii publici ai CNAS către sistemul privat .Cu alte cuvinte, spitalele publice care dau servicii publice gratuite vor avea mai puțini bani și deci ei se vor termina mai repede.Când vor rămâne fără fonduri, medicii vă vor spune să mergeți către sistemul privat acolo unde sunt tot banii dumneavoastră dar …ghinion !Va trebui să scoateți bani din buzunar dacă vreți sa scăpați .Degeaba plătești contribuții de sănătate în baza cărora statul îți garantează servicii gratuite.” a explicat pe FB doctorul chirurg Lucian Duță, fost președinte al CNAS, impactul OUG asupra românilor.

“Când veți vrea să mergeți la consult în ambulator (adică la medicul specialist) va trebui să plătiți .Cu toate că aceste ambulatorii absorb aceeași bani publici de la CNAS. Deci ioc servicii medicale de specialitate gratuite (în România peste 95% din ambulatorii sunt private). Al treilea efect al acestui OUG este și mai devastator,pentru că practic nimeni nu va mai beneficia de analize medicale gratuite (toate laboratoarele de analize sunt private).” a detaliat doctorul Lucian Duță efectele pe care le vor suporta românii de acum încolo.

Guvernanții au o cu totul altă opinie față de suspendarea gratuității actului medical public. Nu e de rău. E de bine! Practic, au adoptat aceeași fățărnicie zdrobitoare cu care guvernările PSD i-au batjocorit atâția ani pe oameni. Un prim exemplu: actualul șef al  CNAS, Adrian Gheorghe, înșurubat în funcție de reprezentantul Big Pharma în România, Nic Voiculescu, unchiul tristei amintiri, Vlad Voiculescu.

Iată cum omul unchiului nepotului, Adrian Gheorghe, a încercat ieri să-i amețească pe români din vorbe. Cum a explicat el beneficiile OUG: „Vorbim de contribuție personală, și nu de coplată. Contribuția personală reprezintă diferența între tariful decontat de asigurările de sănătate și tariful perceput de furnizorul privat pentru același caz. (…) Furnizorul privat trebuie să perceapă sume în plus față de ce decontează CNAS. Cu adevărat noua măsură aduce transparență, foarte multă transparență”. Deci oamenilor nu li se iau bani din ce au cotizat ei pentru dreptul la sănătate gratuită în sistemul public. Li se iau…contribuții pentru sistemul privat în care sunt expediați forțat! Dar, e de bine! E transparent! “Transparența” este sloganul fără fond al USR-PLUS.

Anterior vorbirii șefului CNAS al unchiului Voiculescu, premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a adoptat OUG cu privire la… coplata în sănătate! Total invers decât a explicat cu câteva minute  mai târziu, subordonatul lui. Premierul i-a asigurat pe români că nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public. Cum? “Prin reformele pe care le vom face împreună la Ministerul Sănătății”. Sec. Fără alte detalii. “Reforma” este sloganul folosit până la epuizare și de PNL și de USR-PLUS.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă s-a declarat și ea o adeptă hotărâtă a OUG care mută banii din sistemul public de sănătate, la privat. Ioana Mihăilă este patroană de clinică privată. “În 2011 am înființat împreună cu soțul meu clinica medicală Medena”  declara aceasta în campania electorală pentru alegerile locale din toamna anului 2020 când a candidat la primăria din Oradea. Fără succes atunci. Acum s-a întors roata.

Cu o naivitate similară cu a lui Marcel Ciolacu, Mihăilă a încercat și ea o șmecherie, la fel ca șeful CNAS. A dat vina pe PSD pentru ideea de a lua banii din sistemul public de sănătate și a-i muta în sistemul privat: „PSD este cel care a introdus în Legea 95, printr-o OUG, această contribuţie. Noi nu am introdus contribuţia, noi avem grijă să o aplicăm treptat, cu un control clar.”

Întrebată despre faptul că în urma efectului OUG,  spitalele publice vor primi mult mai puţini bani  ca urmare a creşterii decontărilor făcute de CNAS către spitalele private, Ioana Mihăilă a dat un răspuns halucinant: „Spitalele publice primesc bani din fondul naţional pentru servicii şi primesc și influenţe salariale pentru plata personalului. Deci spitalul public are mai multe surse de finanţare de la bugetul de stat”. Clar?

Telenovela fatală a mutării banilor din sistemul public de sănătate în sistemul privat îi aparține lui Liviu Dragnea. La îndemnul lui, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a înaintat o OUG în acest sens. Culmea, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, aflată în contre cu creatorul ei, Liviu Dragnea, a respins-o. Era anul electoral 2019 și Dăncilă a realizat ce efect politic devastator putea avea ordonanța asupra PSD. Atunci oamenii nu erau în vacanță, ca acum, iar riscul ieșirii în stradă al românilor împotriva OUG era iminent.

În anul 2020 ministrul Sănătății din Cabinetul Orban, Victor Costache, angajat ca doctor  la o clinică privată, a introdus din nou celebra OUG în Guvern. În urma scandalului public creat de conținutul ei, premierul Orban a fost nevoit să-l demită. Costache nu a plecat prea departe. A rămas consilier  la cel care i-a luat locul, Nelu Tătaru. Iar azi este consilierul premierului Cîțu. Premier care a acceptat OUG respinsă înaintea sa de alți doi prim-miniștri, Dăncilă și Orban.

Ciudat, Cîțu  nu părea totuși dornic să aprobe OUG. Cu două zile în urmă l-a asigurat pe unul dintre liderii PNL, susținător foarte vocal al său în campania internă din partid,  că nu va adopta OUG pe care o amânase deja o dată, săptămâna trecută. Ce i s-a întâmplat premierului? Care ieri nu a mai vrut să răspundă la telefoanele colegilor lui?

Cine sunt cei care au promovat insistent în ultimii doi ani această OUG care afectează atât de grav accesul românilor la serviciile medicale gratuite din sistemul public? Potrivit surselor politice de la nivel înalt, în primul rând par a fi reprezentanții sistemului privat medical. Dar în spatele lor se află adevărații jucători: reprezentanții BigPharma și grupări din serviciile secrete  cu interese mari în sistemul de sănătate. Inițiații acestei telenovele crude spun că în joc sunt sute de milioane de euro. Bani care nu se duc spre politicenii păpușați ci spre adevărații păpușari. Mari jucători, aflați în spatele scenei publice.

Slăbirea până la descompunere a sistemului public de sănătate este un atentat grav la sănătatea oamenilor care duce la vulnerabilizarea statului. Nu este în sfera de competență a DNA sau a Parchetului General acest caz? Ar fi, au spus cunoscătorii. Mai ales că nu prea ar avea termene de comparație acest caz cu marile tunuri care s-au dat în ultimii 30 de ani în România. Dar parchetele nu vor acționa pentru că simbioza dintre ele și structurile de forță ale statului se află în armonie.

Singurii care ar putea lua poziție față de această situație sunt românii. Cei direct afectați grav. Nici un partid nu va contesta OUG. Cu atât mai puțin PSD. PSD a sărit în sus ca o broască arsă la numirile prostești și nelegale ale Puterii în fruntea TVR și Radio, pe care le-a contestat la Curtea Constituțională. Acum tace complice pentru că el a fost cel care a preluat primul, tentativa de devalizare a sistemului public de sănătate din România.

Cât despre “transparenții” și “reformatorii” actualei Puteri, no comment.