Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mișcarea pentru „Marele Idaho” vrea să schimbe harta SUA. Susținătorii lui Trump cer secesiunea
Mișcarea pentru „Marele Idaho” vrea să schimbe harta SUA. Susținătorii lui Trump cer secesiunea

Mișcarea pentru „Marele Idaho” vrea să schimbe harta SUA. Susținătorii lui Trump cer secesiunea

Prăpastia dintre democrații și republicanii din SUA crește de la o zi la alta. Și nu e vorba numai de necontenitele lupte dintre politicieni, ci de o radicalizare fără precedent a electoratului celor două partide,

În statul american Oregon, alegătorii fideli lui Trump militează deschis pentru secesiune. 7 comitate din acest stat Oregon sprijină secesiunea de statul american Oregon ( care este condus de un executiv democrat) și unirea cu statul vecin Idaho, unde la putere sunt republicanii.

Mișcarea pentru „Marele Idaho”

În zonele rurale din Oregon, alegătorii din mai multe comitate s-au săturat de guvernarea democrată a statului lor și vor să iasă din componența lui. Cinci comitate au aprobat recent planul, alăturându-se altor două comitate care votaseră deja în favoarea ideii.

„Aceste alegeri demonstrează că partea rurală a statului vrea să iasă din Oregon”, a declarat Mike McCarter, președintele grupului de advocacy Citizens for Greater Idaho. „Dacă ni se permite să votăm pentru oficialii guvernamentali pe care îi dorim, ar trebui să ni se permită să votăm și pentru ce guvern dorim”.

Toate cele șapte comitate au votat puternic pentru realegerea fostului președinte Donald Trump – al cărui nume apare de 17 ori în propunerea de 41 de pagini a grupului de advocacy de a se schimba granițele.

Mișcarea condusă de McCarter își propune să provoace secesiunea estului și sudului statului Oregon și să alipească aceste teritorii la statul vecin Idaho.

Șanse mici de reușită

În ciuda susșinerii celor șapte comitate, este puțin probabil ca secesiunea să aibă loc. După cum notează Oregon Public Broadcasting, legislativele din Oregon și Idaho, dar și Congresul SUA ar trebui să aprobe planul, ceea ce e foarte greu de crezut.

Avantajele secesiunii

Susținătorii planului spun, însă, că această secesiune ar aduce beneficii oamenilor și din ambele state. Ei spun că locuitorii din zona rurală a Oregonului au valori și afaceri comune cu cei din Idaho.

Pe plan politic, organizatorii acestei mișcări cred că alegătorii din Oregon „vor fi bucuroși să scape de comitatele cu venituri reduse care votează Trump ”. Mai mult, „cu mai puțini republicani în legislativ, politicienii democrați din Oregon nu ar trebui să se îngrijoreze de vreun blocaj politic”.

Și Idaho ar avea de câștigat. Pe lângă creșterea populației și a teritoriului, statul ar ajunge să aibă ieșire la Oceanul Pacific. „Idaho ar avea satisfacția de a elibera 1,2 milioane de oameni de sub legea statului democrat”.

Dacă strategia va avea succes, spun organizatorii, s-ar putea trece la „Faza 2”, spun organizatorii mișcării, care intenționează să lupte pentru seccesiunea comitatelor republicane din nordul Californiei și alipirea lor tot la Idaho, scrie National Public Radio.