Miercuri, consiliul de supraveghere al Facebook a decis să menţină decizia de a-i interzice fostului preşedinte american Donald Trump să posteze mesaje pe pagina sa de pe această reţea socială şi pe contul său de Instagram, relatează Aljazeera.

Donald Trump, focar de violență

Fostul lider de la Casa Albă ”a creat un mediu în care un risc serios de violenţe era posibil” în urma comentariilor sale din 6 ianuarie, când simpatizanţi ai săi au luat cu asalt Capitoliul, motivează într-un comunicat acelaşi consiliu, care consideră totuşi că nu este adecvată o sancţiune de acest fel pe durată nedeterminată şi solicită ”reexaminarea deciziei arbitrare impuse pe 7 ianuarie” în următoarele şase luni.

Consiliul de supraveghere al Facebook a formulat şi recomandări politice care să fie aplicate de reţeaua de socializare ”pentru elaborarea de politici clare, necesare şi proporţionate care să favorizeze securitatea publică şi respectă libertatea de exprimare”.

Creșteți resursele pentru a putea evalua prejudiciile pe care le provoacă anumite conturi care au influență globală.

Oferiți mai multe informații astfel încât utilizatorii să înțeleagă procesul și criteriile în funcție de care un cont este considerat influent.

Care sunt, de fapt, drepturile omului în prezent?

În politica de funcționare a platformei, precizați clar care sunt drepturile omului, cum se păstrează și, după caz, furnizați informații pentru a ajuta la anchetarea și urmărirea încălcărilor grave ale dreptului penal internațional, ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar.

Explicați clar procesul prin care sunt aplicate avertismente și sancțiuni pentru restricționarea profilurilor, paginilor, grupurilor și conturilor care nu se încadrează în standardele comunității Facebook.

Puneți utilizatorilor la dispoziție informații cu privire la câte încălcări și sancțiuni au fost aplicate împotriva conturilor și consecințele care vor urma ulterioare încălcări.

Fostul şef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, a condamnat menţinerea suspendării conturilor acestuia pe Facebook şi Instagram, considerând că ea este contrară libertăţii de exprimare. Prin urmare, Meadows a cerut o reglementare mai strictă sau desfiinţarea grupului care deţine aceste reţele sociale. ”Este o zi tristă pentru America, o zi tristă pentru Facebook”, a declarat el pentru postul Fox News.