Evenimentul Zilei > International > Donald Trump rămâne blocat pe Facebook. Decizia Consiliului de Supraveghere a companiei îi interzice prezența și pe Instagram
Donald Trump rămâne blocat pe Facebook. Decizia Consiliului de Supraveghere a companiei îi interzice prezența și pe Instagram

Donald Trump rămâne blocat pe Facebook. Decizia Consiliului de Supraveghere a companiei îi interzice prezența și pe Instagram

Donald Trump nu poate reveni pe reţeaua de socializare Facebook. S-a stabilit miercuri, într-o decizie foarte aşteptată, de către Consiliul de Supraveghere a gigantului american, însărcinat să soluţioneze conflictele cele mai sensibile. Platforma i-a suspendat conturile personale fostului preşedinte în urmă cu patru luni. Suspendarea a avut loc la o zi după ce susţinători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Donald Trump avea la acel moment 35 de milioane de abonaţi pe Facebook şi 24 de milioane de abonați pe Instagram.

Consiliul de Supraveghere al Facebook a decis menținerea deciziei

Consiliul de Supraveghere al Facebook a decis să mențină decizia grupului de a interzice fostului şef de stat să posteze mesaje atât pe pagina de Facebook, cât şi pe contul de Instragram.

Însă Consiliul critică gigantul şi apreciază că nu era ”potrivit ca Facebook să impună” o sancțiune pe o perioadă nedeterminată, relatează News.ro.

Forul de decizie cere gigantului ”să reexamineze o decizie arbitrară impusă la 7 ianuarie” în următoarele şase luni.

Într-o înregistrare video postată pe reţeaua de socializare, Donald Trump îşi exprima atunci susţinerea faţă de insurgenţi. Îndemnul explicit la violență a încălcat regulile interne ale rețelei de socializare, a motivat Facebook.

”Apreciem că riscul de a permite preşedintelui să continue să ne folosească serviciile în această perioadă (de tranziţie) sunt pur şi simplu prea importante”, scria atunci Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, pe blog.

Această ”interzicere” până la noi ordine a fost epilogul unei serii de avertismente cu privire la mesaje postate de către Donald Trump, considerate problematice – între altele dezinformări cu privire la procesul electoral, utilizarea unui simbol nazist, declarații pline de ură – pe care platforma le-a menținut, mai precizează sursa citată.

Publicul și-ar fi putut face o opinie în privința declarațiilor politice ale lui Donald Trump

Conducerea companiei Facebook aprecia atunci că în pofida faptului că președintele îi  încălca regulile, comentariile acestuia era necesar să rămână disponibile. Acțiunea ar fi devenit utilă pentru ca publicul să-şi poată face o opinie cu privire la declaraţiile politice ale acestuia.

Poziția a fost foarte criticată, atât în străinătate, cât şi în ţară.

În afară de susţinătorii lui Trump, care denunţau o cenzură, decizia Facebook a provocat o emoţie în rândul politicienilor din toate taberele şi în rândul unor asociaţii de apărarea libertăţilor. Era pusă în discuție puterea conferită unei companii private de a suprima contul unui şef de stat, fără vreun proces.

Donald Trump

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat atunci nemulțumirea faţă de această decizie.

”Multe persoane nu sunt împăcate cu ideea ca întreprinderi tech să aibă puterea de a interzice şefi de stat. Mulți argumentează că o întreprindere privată ca Facebook nu ar trebui să ia singură asemenea decizii. Noi suntem de acord cu această constatare”, declara Nick Clegg, însărcinat cu afaceri publice la Facebook.

La sfârşitul lui ianuarie, Facebook a decis să încredinţeze Consiliului său de Supraveghere grija de a tranșa definitiv în acest caz.

În contextul importanței deciziei şi după ce a primit 9.000 de mesaje, Consiliul de Supraveghere şi-a dat timp pentru a reflecta.

Donald Trump a trimis, la rândul său, o declaraţie a unor utilizatori care contestă prima decizie a Facebook.

Consiuliul oferă recomandări mai generale cu privire la abordarea atitudinii oficialităților pe rețelele sociale

Decizia Consiliului oferă recomandări mai generale cu privire la modul în care platforma să abordeze mesaje ale unor şefi de stat care încalcă regulile reţelei de socializare, mai precizează sursa citată.

Alte reţele de socializare au luat măsuri asemănătoare cu privire la Trump, după atacul de la Capitoliu, soldat cu cinci morţi. Twitter i-a suspendat în mod irevocabil contul (cu 89 de milioane de abonaţi), subliniind că acest lucru reprezintă un ”precedent periculos”.

”Faptul de a interzice un cont are consecinţe reale şi importante”, sublinia fondatorul Twitter Jack Dorsey într-o serie de tweeturi, după decizie.

YouTube, platforma video a Google, a anunţat că aşteaptă ca ”riscul violenţei să scadă” înainte de a-l autoriza pe fostul preşedinte să publice din nou videoclipuri în reţeaua sa.

Donald Trump a calificat o ”rușine absolută” deciziile rețelelor de socializare

În replică, fostul preşedinte american Donald Trump a calificat miercuri o ‘ruşine absolută’ deciziile reţelelor de socializare de a-i suspenda conturile.

”Ceea ce au făcut Facebook, Twitter şi Google reprezintă o ruşine absolută. I s-a retras libertatea de exprimare preşedintelui Statelor Unite pentru că nebunii stângii radicale se tem de adevăr, dar adevărul va ieşi oricum la suprafaţă, mai puternic şi mai mare decât oricând”, a subliniat Donald Trump într-un comunicat.