Evenimentul Zilei > Social > Super-veste pe frontul pandemiei. Persoanele „complet” vaccinate pot face asta fără restricții
Super-veste pe frontul pandemiei. Persoanele „complet” vaccinate pot face asta fără restricții

Super-veste pe frontul pandemiei. Persoanele „complet” vaccinate pot face asta fără restricții

Epidemiologii ne dau o nouă veste bună. Persoanele vaccinate conform tuturor recomandărilor medicale în vigoare pot renunța fără probleme la anumite restricții.

Persoanele complet vaccinate se pot simți libere să-și viziteze familia și prietenii nevaccinați fără restricții, au declarat luni reprezentanții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, conform CNN, citat de Libertatea.

Persoanele complet vaccinate pot vizita o singură familie nevaccinată

Medicii americani consideră că persoane „complet” vaccinate sunt cele la care au trecut cel puțin două săptămâni de la rapel, respectiv de la doza unică de Johnson & Johnson. Există totuși și o recomandare, aceea că o vizită trebuie limitată la o singură gospodărie de persoane nevaccinate. Dacă persoanele nevaccinate prezintă risc scăzut de boală severă provocată de Covid, întâlnirile „ar putea avea loc în interior, fără mască sau distanțare fizică”, a explicat Tami Skoff, epidemiolog în cadrul CDC.

De exemplu, bunicii complet vaccinați se pot vizita cu fiica lor și copii ei nevaccinați, dar  presupunând că niciunul nu prezintă risc de boală severă, mai spune epidemiologul CDC. Aceasta, întrucât persoanele complet vaccinate sunt mai puțin susceptibile de a avea infecții simptomatice și de a transmite virusul.

Excepțiile care impun în continuare respectarea regulilor privind masca și distanțarea fizică

Există și excepții, în cazul cărora regulile sanitare sunt obligatorii. O întâlnire cu persoane nevaccinate din mai multe gospodării trebuie să se desfășoare neapărat în aer liber, cu purtarea măștilor de protecție și distanțare socială, recomandă reprezentanții CDC. Există deci și excepții care impun respectarea regulilor privind masca și distanțarea fizică. Una este în cazul persoanelor nevaccinate cu risc de Covid sever (de exemplu persoanele în vârstă, femeile însărcinate sau cei cu sindromul Down). O altă excepție se referă la cazul în care persoane nevaccinate din mai multe gospodării se amestecă în timpul unei întâlniri.

Toate persoanele, fără excepție, trebuie să evite adunările medii și mari

Pe de altă parte, recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)  american proclamă ca toate persoanele, inclusiv cele complet vaccinate, să evite în continuare adunările de dimensiuni medii și mari. De asemenea, persoanele complet vaccinate ar trebui să fie atente atunci când călătoresc și să respecte regulile. „Nici un vaccin nu este perfect”, a amintit dr. Cynthia Ogden de la echipa de intervenție de urgență Covid a CDC. Ea a precizat că, într-un număr mic de cazuri, chiar și persoanele vaccinate complet pot transmite virusul către cele nevaccinate.

Citește și O categorie de oameni ar putea fi vaccinați pentru Covid abia în 2022. Care este motivul