Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europa

Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europapasaport verde / sursa foto. EVZ

În timp ce campaniile naționale de vaccinare au început în toate țările membre ale UE, problema unui pașaport de vaccinare care să permită cetățenilor europeni să călătorească pe teritoriul UE devine din ce în ce mai urgentă.

Miza uriașă a pașaportului COVID-19 în Europa. Cum ar funcționa? Care ar fi avantajele și dezavantajele? Și care sunt pozițiile statelor membre cu privire la acest proiect?

Lansate la 27 decembrie, campaniile naționale de vaccinare ale statelor membre cunosc diferite grade de succes.

Unele țări, precum Italia și Germania, sunt printre cele mai avansate de pe continent în acest sens. Altele, precum Franța, se străduiesc să țină pasul.

În ciuda problemelor de aprovizionare și a penuriilor localizate, sosirea vaccinurilor pe teritoriul UE ridică speranța unei posibile imunități a colective în următoarele luni.

În așteptare, apar mai multe întrebări. Printre acestea, cea a creării unui „pașaport european pentru vaccinare”. Un subiect care-i împarte pe cei 27, așa cum atestă diferitele discursuri ale șefilor de stat și de guvern.

Ideea unui „pașaport COVID-19” a fost formulată inițial de prim-ministrul grec Kyriákos Mitsotákis.

Ar fi vorba de crearea unui document unificat la nivelul UE. Document care să permită cetățenilor vaccinați să ateste imunizarea lor împotriva COVID-19.

Acest document ar putea fi prezentat în timpul călătoriilor pe teritoriul UE. Și ar permite călătoria liberă către o altă țară membră fără a fi nevoie să se prezinte teste PCR negative.

Sau fără a intra în perioade de 14 zile de carantină, înainte de deplasarea pe teritoriu.

După cum a precizat șeful guvernului grec, nu ar fi „o condiție prealabilă pentru călătorii”, ci de un sistem care să faciliteze călătoriile în interiorul UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană preferă termenul certificat de vaccinare, documentul nefiind obligatoriu pentru a putea călători, scrie touteleurope.eu.

Tehnic, acest lucru ar necesita crearea unei platforme centralizate. Care să contabilizeze toți cetățenii europeni care au fost vaccinați, accesibilă tuturor administrațiilor statelor membre.

Dacă Comisia intenționa să creeze un pașaport vaccinal electronic la nivel european în 2019, izbucnirea pandemiei COVID-19 a remodelat cărțile.

Și din motive întemeiate: boala a paralizat continentul și a împins statele membre să introducă, în primăvara lui 2020, restricții care împiedică principiul liberei circulații.