Evenimentul Zilei > Actualitate > Greșeli în lanț în campania de vaccinare. Cum ne vor afecta
Greșeli în lanț în campania de vaccinare. Cum ne vor afecta

Greșeli în lanț în campania de vaccinare. Cum ne vor afecta

Guvernele statelor membre sunt criticate pentru debutul lent al campaniei de vaccinare, iar criticii arată spre progresele înregistrate în Marea Britanie, Israel şi SUA, ca o dovadă a greşelilor de planificare făcute la Bruxelles şi în alte părţi.

Greșeli în lanț în campania de vaccinare. Cum ne vor afecta.

Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulţi până la vară, UE va trebui să crească de şase ori rata vaccinărilor, arată studiul realizat de Allianz şi Euler Hermes, şi consultat de Reuters înaintea publicării.

Imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022

În acelaşi studiu se estimează că dacă ritmul actual al vaccinării se va menţine, imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022. Cu cât vaccinarea populaţiei Europei va dura mai mult, cu atât va fi afectată economia de restricţii şi izolări, adaugă autorii studiului.

„Fiecare euro care este cheltuit pentru urgentarea vaccinărilor (prin infrastructură şi creşterea producţiei de vaccinuri) ar putea evita pierderi de până la patru euro”, se arată în studiul citat.

Greșeli în lanț în campania de vaccinare. Liderii UE recunosc

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că strategia europeană de vaccinare are o întârziere de trei până la patru săptămâni. Rezultatul este comparativ cu cel al altor state. Situația de față este cauzată de aprobarea unor proceduri mai riguroase. Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat că problemele apărute în livrarea vaccinurilor ar urma să fie remediate în al doilea trimestru din acest an. Atunci când capacitatea de producţie a BioNTech/Pfizer va creşte şi când vor fi aprobate şi alte vaccinuri, printre care unul de la Johnson & Johnson.

Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuşi, producţia se dovedeşte o provocare uriaşă, cu mai multe probleme de început.

În urmă cu două săptămâni, Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19. Numărul vaccinurilor livrate unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv României, a scăzut. Însă livrările au revenit la normal începând de săptămâna trecută.