Evenimentul ZileiActualitateStreinu Cercel îl pune la punct pe Bittman. „Discursurile dezbinatoare nu îşi au rostul”

Streinu Cercel îl pune la punct pe Bittman. „Discursurile dezbinatoare nu îşi au rostul”

Streinu Cercel îl pune la punct pe Bittman. „Discursurile dezbinatoare nu îşi au rostul”
Toate sistemele medicale din lume au clacat la un moment dat, din cauza presiunii provocată de pandemia COVID-19, iar acest lucru nu ține de priceperea celor care le gestionează, susține medicul Adrian Streinu-Cercel.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat cu ce dificultăți se confruntă sistemul medical în contextul epidemiologic actual și cu ce greutăți se confruntă cadrele medicale implicate în lupta împotriva coronavirusului.

„Discursurile dezbinatoare nu îşi au rostul în acest moment. Toate sistemele sanitare din lume au clacat, nu e nimeni mai deştept sau mai prost decât celălalt. Toţi avem o pandemie şi încă doi ani de zile de aici încolo va trebui să facem faţă şi să trecem cu bine dacă vom fi uniţi”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel.

El a ținut să-i dea o replică solistului trupei Holograf, Dan Bittman, care și-a exprimat neîncrederea față de eficiența măsurilor adoptate de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Medicul Streinu-Cercel a explicat ce se întâmplă cu medicii care lucrează în linia întâi, în spitale, și iau contact în fiecare zi cu pacienții bolnavi de COVID-19.

„Oamenii ies toţi din ture, astfel încât unii încep să plângă în momentul în care ies din acele costume nenorocite ca de pinguini. Imaginaţi-vă ce înseamnă să stai şi să consulţi în acel costum. Este uşor să punem sub semnul întrebării absolut orice. Ce vreau să remarc este că ar trebui să ne unim în această problem”, a spus medicul Adrian Streinu-Cercel, conform antena3.ro.

Cât de corecte sunt testele PCR

În acest context, Adrian Streinu-Cercel a arătat cum se fac testele pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus și ce relevanță au. El a dat ca exemplul institutul Matei Balș, în cadrul căruia lucrează.

„Din punct de vedere tehnologic, Matei Balş a fost singurul institut din România care în februarie a putut să pună la dispoziţie pe platforme PCR modalitatea de determinare a acestui virus şi asta am făcut-o cu pregătiri cu mulţi ani în urmă. Încă din 2006 ne-am pregătit, am construit un laborator de genetică moleculară, adică am făcut lucruri, nu am stat să vină cineva din Guvern să ne spună ce să facem şi cum să facem”, a relatat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit spuselor sale, de la Institutul Matei Balș, sistemul de testare PCR a fost implementat în mai toate județele, iar acum se pot analiza sute de teste pe zi.

„După care am început să replicăm acest sistem pe PCR în toată ţara, iar acum, da, se găseşte sub diferite platforme şi se pot face cu sutele de teste pe zi fără probleme. Să ştiţi că testele sunt corecte, au martori, adică martorul se compară cu proba şi spune chiar dacă este pozitiv sau negative”, a mai spus medicul, după care a adăugat:

„Nu există niciun fel de dubiu. Problema apare, însă, la modalitatea în care se recoltează din nasul pacientului, ca să spun aşa. Dacă iei din vârful nasului, nu o să obţii mare lucru, dar dacă iei exact aşa cum scrie la carte, atunci testul este corect, cu maximă marjă de sensibilitate”.


Accesează: