Tot ce știam despre coronavirus ar putea fi fals! Adevărul neștiut despre testul PCR

Tot ce știam despre coronavirus ar putea fi fals! Adevărul neștiut despre testul PCR

Un cunoscut medic român oferă opiniei publice explicații despre interpretarea cât mai corectă și mai plină de acuratețe a unui test PCR. El precizează și modul în care putem evalua diagnosticul de vindecare a unui bolnav de coronavirus.

Apreciatul conferențiar doctor Mihai Craiu, medic specialist pediatri și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, a ținut să analizeze, pe pagina personală de Facebook, în ce măsură putem vorbi despre acuratețea diagnosticului unui test PCR și în ce condiții ne putem considera lipsiți de pericolul de a-i contamina pe cei din jur.

„Ce alegem din tot ce „plutește” în jurul nostru, în media tradițională sau în Social Media? Teoretic, probabilitatea cea mai mică de a face o alegere greșită (eu cred că, în fața COVID-19, toți putem fi duși în eroare, măcar o dată) este să căutăm informația în acel loc ce utilizează fapte bazate de dovezile existente, la acel moment, cum e Centrul de Medicină Bazată pe Dovezi, de la Oxford - CEBM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citeam un interesant articol privind testarea PCR postat de CEBM și am reținut:

  1. Testul PCR pozitiv înseamnă, DOAR, că a fost identificată "semnătura genetică" a noului coronavirus, într-un produs biologic (secreții din căile aeriene, materii fecale, urina etc) recoltat de la acel pacient. Nu înseamnă că acel pacient este contagios.
  2. Testarea PCR nu identifică SARS-CoV-2 ce are proprietăți de contagiozitate și virulență (adică acel tip de virus care poate genera boală și pe care îl putem transmite altora), ci absolut toate fragmentele de ARN, chiar și în cazul virusurilor inactivate, "moarte".Așa se explică de ce unii pacienți, mai ales copiii, deși nu mai au semne de boală și au anticorpi pentru COVID19, pot avea, încă, PCR pozitiv, după mai mult de 3 săptămâni.

În câte zile dispare capacitatea de infectare?

Doctorul Craiu a explicat, în continuare, că siingura modalitate de a confirma, cu certitudine, contagiozitatea unui pacient ce are infecție SARS-CoV-2 este cea prin care se reușește cultivarea virusului (din secrețiile acelei persoane) în culturi de celule. Această tehnică este foarte laborioasă si durează mult timp. De aceea se face DOAR în scop de cercetare.

"Ce știm despre pacienții PCR pozitivi, în raport cu creșterea pe culturi de celule? Că după 11 zile de la debut dispare capacitatea virusului de a infecta culturile de celule. Cei cu PCR+ având Ct (cycle-threshold) peste 35 nu mai sunt contagioși. Nu e totul în alb și negru. Iar emoțiile sunt mari și întunecă perspectiva", a mai scris doctorul Mihai Craiu pe Facebook, informează dcnews.