Evenimentul ZileiJustitieStelian Ion, despre implicarea Serviciilor în Justiție: „Ar fi păcat!”

Stelian Ion, despre implicarea Serviciilor în Justiție: „Ar fi păcat!”

Stelian Ion, despre implicarea Serviciilor în Justiție: „Ar fi păcat!”
Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a declarat miercuri că „ar fi păcat” ca interceptările făcute de serviciile de informaţii să nu fie folosite în situaţia unor infracţiuni de omor sau alte fapte grave.

 

Stelian Ion, despre implicarea Serviciilor în Justiție: „Ar fi păcat!”. În prezent, la Senat se află un proiect de lege care prevede că înregistrările efectuate de serviciile de informaţii pot fi folosite ca probă în procesul penal.

Propunerea legislativă se află la Senat, care este for decizional.

Stelian Ion: „Ar fi păcat” ca serviciile să nu se implice în justiție

Ministrul a fost întrebat dacă este oportună implicarea serviciilor în dosarele penale. Răspunsul lui Stelian Ion a fost că: „Rolul serviciilor de informaţii este unul aparte şi acestea nu fac anchete penale, nu desfăşoară anchete penale. În anumite situaţii, în care din cauza unui mandat de siguranţă naţională se surprind anumite infracţiuni, de regulă grave, putem să ne imaginăm că este vorba de omoruri sau de alte fapte de o asemenea gravitate. În astfel de situaţii, acele înregistrări, din punctul meu de vedere, ar fi păcat să nu fie folosite în procesul penal.

Din punctul ăsta de vedere, eu consider că o modificare legislativă asemenea celei promovate şi care există acum la Senat sau altă modificare care ar viza Codul de procedură penală ar putea reglementa foarte bine acest aspect. Important este să avem în vedere ceea ce a spus Curtea Constituţională. Să existe o procedură de contestare a acelor probe, să poată fi verificată legalitatea lor”, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, spune ministrul, fiecare instituţie trebuie să îşi respecte rolul pe care îl are în stat. Stelian Ion admite că rolul serviciilor e unul aparte.

Secția Specială se va disființa cât de curând

„Va fi desfiintata Sectia Speciala si nu va dura mult pana se va intampla acest lucru. Sectia speciala nu a fost eficienta, ne uitam la numarul de dosare solutionate. A avut in doi ani si ceva 6 rechizitorii, cateva declinari de competenta si foarte multe clasari.

Au fost multe probleme legate de Sectia Speciala. S-a pornit cu stangul de la inceput, era o vreme în care se dorea control asupra justitiei, unii magistrati sa fie descurajati si altii sustinuti. Astea au fost discutiile initiale cand dl Iordache a sustinut-o ca interpus al celor care l-au trimis acolo cu aceasta misiune.

Cand au fost intrebati chiar magistratii daca e in regula sa seinfiinteze o astfel de sectie, marea majoritate a celor care s-au exprimat au spus ca nu este potrivita o astfel de reglementare. Sa spui ca marea majoritate a magistratilor si-ar fi dorit o astfel de sectie este gresit.

Asta nu inseamna ca nu vor fi anchetati magistratii, daca vorbim de un abuz intr-un dosar. Ce-mi doresc eu e cat mai repede sa fie discutata aceasta chestiune in cadrul CSM”, a spus Stelian Ion.


Accesează: