Evenimentul Zilei > Social > Snapchat limitează accesul părinților la conturile copiilor. Ce scop are „Family Centre”
Snapchat limitează accesul părinților la conturile copiilor. Ce scop are „Family Centre”

Snapchat limitează accesul părinților la conturile copiilor. Ce scop are „Family Centre”

Aplicația Snapchat lansează o nouă funcție pentru părinți. Ea le va oferi adulților un anumit acces la activitățile copiilor de pe platformă. Părinții nu vor putea vedea conversațiile copiilor, dar pot vedea lista de prieteni și când au discutat ultima dată între ei.

Fiecare copil trebuie să accepte să se conecteze cu un cont care aparține unei persoane de peste 25 de ani pentru ca modificarea să funcționeze. Instrumentul Family Centre le va arăta părinților lista de prieteni a copiilor și când au vorbit ultima dată cu fiecare prieten în ultimele șapte zile, a explicat Jacqueline Beauchere, șefa departamentului de siguranță a platformei globale Snapchat. Ea a mai precizat că scopul funcției este „înțelegerea” mai degrabă decât „supravegherea”.

Scopul este de a reflecta „modul în care părinții relaționează cu adolescenții în lumea reală, unde părinții știu de obicei cu cine sunt prieteni adolescenții, dar nu trag cu urechea la conversațiile lor private”. „Family Centre are ca scop declanșarea unor conversații constructive între părinți și adolescenți despre siguranța online”, a adăugat Beauchere.

Compania a declarat că funcția a fost inspirată de un studiu realizat pe mai mult de 9.000 de adolescenți de pe mai multe platforme. În urma acestuia, s-a constatat că părinții și adolescenții care purtau discuții regulate despre activitățile online ale copiilor erau mai predispuși să aibă încredere și să împărtășească informații atunci când se confruntau cu riscuri online.

Regatul Unit, legea care vizează protejarea copiilor online

Lansarea acestei funcții are loc în contextul în care Regatul Unit continuă să elaboreze proiectul de lege privind siguranța online. Este vorba despre o lege controversată care vizează protejarea copiilor online. Legea obligă firmele de socializare să abordeze conținutul dăunător, chiar dacă acesta nu este ilegal.

Există numeroase exemple extreme de conținut ilegal care cauzează prejudicii și pe Snapchat. Printre care se numără Semina Halliwell, o fetiță de 12 ani care s-a sinucis sau cazul Gemma Watts. Este o femeie de 21 de ani, care s-a dat drept adolescent pe Snapchat și Instagram pentru a se întâlni cu fete tinere și a le agresa sexual.

În toate aceste cazuri, nu s-au putut solicita probe de la Snapchat din cauza uneia dintre caracteristicile cheie ale platformei, dispariția mesajelor din căsuța de chat. Snapchat are capacitatea de a păstra aceste mesaje, dar nu face acest lucru decât dacă primește un raport de la un utilizator care justifică comunicarea imediată printr-o investigație.

Reticența de a raporta conturile Snapchat

Prin intermediul noului instrument, părinților le va fi permis să „raporteze cu ușurință și în mod confidențial orice cont care ar putea fi îngrijorător” către echipa de siguranță a companiei. „Am știut din cercetări că tinerii nu sunt dispuși să raporteze dintr-o varietate de motive. Unele dintre ele ar putea fi înrădăcinate în dinamica socială, altele ar putea să se reflecte în percepțiile despre platformă și despre ceea ce aceasta va face sau nu va face”, a declarat Beauchere.

Cercetările efectuate de companie, în acest sens, au arătat că un număr semnificativ de adolescenți se tem să nu fie judecați, pentru că au raportat conținut sau se simt presați să nu facă un raport atunci când cineva pe care îl cunosc s-a comportat rău. „Să fie oare chiar natura termenului raportare problema, deoarece ei se gândesc la raportare ca la o denunțare? Încercăm să îi încurajăm să creadă că nu este așa”, a mai adăugat Beauchere.

De asemenea, compania a precizat că are echipe care lucrează 24 de ore din 24 pentru a fi pregătite să răspundă la aceste raportări. Totuși, Beauchere așteaptă să vadă efortul depus din partea comunității părinților, informează Skynews.