Tot ce trebuie să știi despre documente pentru minorii care călătoresc în afara granițelor

Tot ce trebuie să știi despre documente pentru minorii care călătoresc în afara granițelor Sursa: Twitter

Minorii cu cetățenie română pot călători în afara țării, potrivit legislației privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Însă, aceștia au nevoie de însoțitor, dar și de acordul părinților (ori al reprezentanților legali). Atunci când copilul este însoțit doar de unul dintre părinți, sau o altă persoană majoră, la ieșirea din țară e necesară prezentarea unei declarații autentificate privind acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți.

Un minor poate călători în afara țării, fără un părinte sau chiar fără amândoi pe baza unei declarații. Așa cum stabilesc regulile actuale, declarația de acord este valabilă pentru mai multe călătorii și timp de trei ani. În doar câteva săptămâni, peste 500 de copiii au fost întorși din drum și nu au putut pleca în vacanță în străinătate deoarece părinții sau însoțitorii nu aveau actele necesare, informează Avocatnet.

Regulile privind călătoriile copiilor în afara granițelor țării, indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți, doar de unul dintre ei sau de o altă persoană majoră, sunt regăsite în Legea nr 248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Ce spune legea

Legea menționată stabilește că minorii nu pot să treacă granițele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar documentul cu acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile. Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care este însoțit de ambii părinți, minorul poate ieși din țară în aceleași condiții cu aceștia, prin prezentarea polițiștilor de frontieră fie a pașaportului, fie a actului de identitate, în cazul în care deține un astfel de document.

Ieșirea din țară a minorului însoțit de unul dintre părinți

În acest caz, părintele minorului trebuie să aibă asupra lui, pe lângă pașaportul sau actul de identitate al copilului, și o declarație a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia din urmă pentru efectuarea de deplasări în străinătate de către copilul său.

Declarația acoperă o perioadă de cel mult trei ani de la data întocmirii, perioadă în care părintele însoțitor poate să fie urmat în mod legal de copilul său în mai multe călătorii, atâta timp cât se încadrează în termenul înscris în declarație. Precum este stabilit în Legea 248/2005, prezentarea declarației celuilalt părinte sau a ambilor părinți nu mai este necesară atunci când copiii își au domiciliul ori reședința în statul de destinație.

În plus, mai sunt și alte situații în care un părinte poate să călătorească în străinătate cu copilul său, iar declarația de acord a celuilalt părinte să nu mai fie necesară:

  • dacă celălalt părinte a decedat;
  • dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;
  • dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță.

În cazul situațiilor prezentate, părintele trebuie să facă dovada că minorul este încadrat în una dintre aceste excepții.

Călătoria minorului în afara țării alături de o altă persoană majoră în afară de unul dintre părinți

Potrivit legii, minorul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. Însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur, ori a reprezentantului legal al copilului. Precum în cazul călătoriei cu un singur părinte, valabilitatea declarației este de trei ani.

Suplimentar, așa cum prevede legea, în declarație trebuie să apară, dacă este cazul, și mențiunea că minorul va rămâne în statul de destinație, dar și datele de identificare ale persoanei căreia urmează să-i fie încredințat și ale persoanei cu care se întoarce în România.

Declarațiile necesare la graniță în cazul în care minorul nu este însoțit de ambii părinți trebuie autentificate, în țară, de notarul public. În străinătate trebuie autentificate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga.

Când nu mai este necesar acordul părinților pentru călătorii în afara țării

În anumite cazuri speciale, copiii pot ieși din țară, conform Legii 248/2005, și fără acordul părinților sau al reprezentantului legal. Mai exact, un copil poate merge în străinătate și:

  • în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol. În acest caz, însoțitorul trebuie să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv.
  • în cazul în care însoțitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura aceste studii sau concursuri.

Este important de știut că ieșirea din România a minorilor, în situația în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința este permisă numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată, în condițiile legii. Din această situație sunt excluse cele două situații prezentate mai sus.