Sindicaliştii Cartel Alfa, în stradă: "Fără banii de salarii, vom lăsa spitale goale"

Sindicaliştii Cartel Alfa, în stradă: "Fără banii de salarii, vom lăsa spitale goale"

Aproximativ o mie de sindicalişti din sănătate şi asistenţă socială afiliaţi la "Cartel Alfa" au protestat în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului.

Protestul a început la ora 11.00 şi a ţinut două ore. Nu s-au înregistrat incidente în timpul manifestaţiei. Oamenii au adus cu ei pancarte pe care scria "Sănătatea fără bani nu se poate", "Fără banii de salarii, vom lăsa spitale goale", "Aţi luat pielea după noi, ca s-aveţi poşete noi", "În timp ce vă trataţi afară, sănătatea stă să piară", "Ne-aţi propus marea cu sarea şi acum ne-apucă jalea" şi au cerut demisia Guvernului Boc. Câteva dintre solicitările protestatarilor:

  • revenirea la Legea unitară a salarizării asociată anul trecut
  • stoparea disponibilizărilor
  • reducerea măsurilor de austeritate
  • nepromulgarea legii pensiilor în forma ei actuală

Sindicaliştii, în război declarat cu Executivul Boc Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, i-a avertizat pe guvernanţi că bugetarii vor ieşi în continuare în stradă. El a vorbit despre "un război de lungă durată" cu guvernul condus de Emil Boc.

  • "Nu vor să reducă cheltuielile lor, ci salariile amărâte ale oamenilor, au resurse, dar nu vor să le aplice, şi-au propus să nu facă nimic împotriva corupţiei", a spus Hossu, citat de Mediafax.

Arătând spre sediul guvernului, liderul sindical le-a spus celor prezenţi în Piaţa Victoriei că "este cazul să ţipăm Jos guvernul!" Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea a anunţat pentru 7 octombrie, de Ziua Internaţională a Muncii, un protest mai amplu.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • "Premierul s-a dus cu cinism să discute la New York despre cum poate această planetă să combată sărăcia din Africa, dar el trimite sub pragul sărăciei oamenii din ţara lui. Nu vom renunţa la aceste acţiuni până când nu ne vom lua ţara înapoi", a afirmat Dandea.

După încheierea protestului, o delegaţie s-a dus la sediul Ministerului Muncii pentru a discuta cu ministrul de resort, Ioan Botiş, despre revendicările sindicaliştilor nemulţumiţi de măsurile luate pentru a reduce cheltuielile bugetare. Protestele continuă  Mâine, alţi protestatari vor continua protestele în Piaţa Victoria. De această dată va fi vorba despre sindicalişti din poliţie, penitenciare şi din sectorul economic. Administraţia Penitenciarelor va ieşi mâine în stradă cu aproximativ 400 de agenţi şi ofiţeri de penitenciare. Acestora li se vor adăuga personalul civil din toate unităţile. La aceste proteste organizate în Bucureşti vor participa şi angajaţi de la Protecţia Copilului. Ei se vor alătura colegilor sindicalişti din sănătate şi învăţământ.

Astăzi şi mâine se va restricţiona circulația rutieră pe banda 1 de pe șoseaua Kiseleff, pe tronsonul dintre Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, între orele 10:00 – 18:00. Citiţi şi:

  • Protestele românilor, la mâna unor sindicalişti dezbinaţi
  • Miting cu îmbrânceli şi violenţe în Piaţa Victorie. Doar 10.000 de sindicalişti la protest

Seria protestelor a început ieri, în Piaţa Victoria, unde aproximativ 10.000 de protestatari, jumătate din ceea ce estimau organizatorii de la CNSLR Frăţia, au participat la un miting în faţa Guvernului. Evenimentele de ieri au fost violente, iar la un moment dat cordonul de protecţie a fost dărâmat. Jandarmii au ţinut mulţimea departe de uşile Guvernului şi au folosit spray lacrimogen. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale: o femeie care a avut o cădere de calciu şi o alta, aflată în stare de ebrietate.

În timpul manifestaţiilor de ieri, sindicaliştii au aruncat cu ouă şi sticle spre sediul Guvernului. Cu toate că era programat să se încheie la ora 19.00, protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat ieri cu două ore mai devreme.

Citiţi şi:

Săptămâna viitoare vine cu un nou val de proteste. Blocul Naţional Sindical a anunţat că va ieşi în stradă cu 15.000 de sindicalişti. Astfel, marţi, pe 28 septembrie, se va organiza un marş de protest care se va desfăşura între Piaţa Victoria şi Piaţa Muncii.

Toate aceste manifestaţii au loc în absenţa premierului Emil Boc, aflat în vizită oficială în SUA, unde participă la reuniunea plenară la nivel înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizată la New York.

În ceea ce priveşte poziţia Guvernului faţă de măsurile luate, Emil Boc a precizat înainte de a pleca în SUA: "măsurile de austeritate pe care suntem nevoiţi să le luăm nu sunt luate cu dorinţa de a fi împotriva oamenilor, ci cu dorinţa de a putea rezolva o problemă a ţării care nu funcţionează, de a corecta abuzurile din anii anteriori, când s-a dat mai mult decât poate ţara să susţină. Suntem obligaţi să luăm aceste măsuri pentru a corecta nedreptăţile din ultimii 20 de ani".