Evenimentul Zilei > International > Și Alaska a căzut victimă încălzirii globale! Aproape 20 grade Celsius, record absolut. Când ar putea dispărea zăpada în statul american
Și Alaska a căzut victimă încălzirii globale! Aproape 20 grade Celsius, record absolut. Când ar putea dispărea zăpada în statul american

Și Alaska a căzut victimă încălzirii globale! Aproape 20 grade Celsius, record absolut. Când ar putea dispărea zăpada în statul american

Statul american Alaska, renumit pentru iarna sa polară, este noua regiune care suportă efectele încălzirii globale. Luna decembrie a marcat temperaturi record în acest areal geografic, vremea caldă devenind obișnuită.

Este o iarnă cu temperaturi record în statul american Alaska. Valorile termice pe timpul zilei depășesc media de 15,5 grade Celsius şi ploi torenţiale au căzut într-o perioadă a anului care este asociată de obicei cu gerul pătrunzător şi cu ninsorile abundente, relatează Reuters, citată de Digi24.

Cea mai mare valoare măsurată vreodată în decembrie în Alaska a fost duminica trecută, respectiv 19,4 grade. Pe insula Kodiak, temperatura observată duminică a fost de 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în luna decembrie în Alaska, a anunţat cercetătorul Rick Thoman de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy.

Cea mai călduroasă zi de Crăciun din istoria măsurătorilor din Alaska

Noul record de temperatură a fost înregistrat după mai multe zile foarte călduroase pentru decembrie, a precizat Rick Thoman, care au inclus valori de 18,3 grade Celsius la Aeroportul din Kodiak şi un record de 16,6 grade Celsius în comunitatea Cold Bay. Au existat de asemenea cel puţin 8 zile de decembrie în care temperaturile diurne au depăşit pragul de 10 grade Celsius în oraşul Unalaska, inclusiv valoarea de 13,3 grade Celsius pe 25 decembrie, care a fost cea mai călduroasă zi de Crăciun din istoria măsurătorilor meteorologice din Alaska.

Însă cel mai mare impact asupra locuitorilor din Alaska a constat în cantităţile masive de precipitaţii care au căzut în interiorul acestui stat american, unde zona oraşului Fairbanks s-a confruntat cu cea mai gravă furtună de iarnă de după anul 1937.

Aeroport Alaska

De obicei, decembrie este o lună uscată în interiorul statului Alaska, aerul de obicei rece neconţinând prea multă umiditate. Umiditatea redusă care ajunge totuşi deasupra Alaskăi are tendinţa de a genera „ninsori mai degrabă pufoase, deoarece aerul este curat şi rece”, a precizat acelaşi cercetător, care locuieşte în Fairbanks.

„Icemageddon” a cucerit Alaska

Însă acest lucru nu s-a întâmplat în ultimele zile. A nins atât de mult duminică, încât zăpada a provocat prăbuşirea acoperişului singurului magazin general din Delta Junction, un oraş aflat la 153 de kilometri sud-est de Fairbanks.

Mai grav este faptul că ninsorile abundente au fost urmate de ploi torenţiale care au acoperit comunităţile locale cu un strat gros de gheaţă, provocând întreruperi ample ale alimentării cu electricitate şi cauzând închiderea majorităţii drumurilor şi a companiilor locale. Fenomenul a primit şi o poreclă – „Icemageddon”. Autoritatea pentru transport din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne periculoase pentru o perioadă îndelungată.

 Sfântul Nicolae vine cu ploi şi ninsori. Zonele unde românii se vor bucura de zăpadă
Sursa: Arhiva EVZ

Vremea caldă şi umedă de la mijlocul iernii a devenit un fenomen tot mai frecvent în Alaska în ultimele două decenii în comparaţie cu deceniile precedente, fiind un semnal al schimbărilor climatice, afirmă Rick Thoman. „Este exact ceea ce ne aşteptam să se întâmple într-o lume care se încălzeşte”, a adăugat expertul.

În anii 2060 vor fi mai multe ploi de iarnă decât zăpezi

Fenomene similare s-au produs şi în nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit deosebit de periculoase pentru oameni şi pentru animalele de păşunat, precum reni şi boi-moscaţi, care întâmpină dificultăţi mari atunci când gheaţa de la sol le acoperă sursele de hrană. Astfel de fenomene sunt aşteptate să se intensifice în perioadele următoare.

Un studiu publicat luna trecută, în revista Nature Communications, anticipează pentru climatul arctic mai multe ploi de iarnă decât zăpezi începând din jurul anilor 2060 sau 2070.

Alaska va avea însă parte şi de gerul tradiţional în zilele următoare – meteorologii au prognozat că temperatura din Fairbanks va coborî sub valoarea de -29 grade Celsius în acest weekend. Totuși episoadele de căldură sunt aşteptate să devină mai numeroase în viitor, a subliniat Rick Thoman.