Evenimentul Zilei > Actualitate > Se schimbă protocolul pe Covid 19! Analiza care îi anunță pe medici de cazurile grave!
Se schimbă protocolul pe Covid 19! Analiza care îi anunță pe medici de cazurile grave!

Se schimbă protocolul pe Covid 19! Analiza care îi anunță pe medici de cazurile grave!

Un studiu medical efectuat de cercetătorii din Irlanda arată că medicii pot știi că au sau nu de a face cu un caz grav de Covid 19, încă din prima zi de confirmare.

Cercetătorii irlandezi au făcut o descoperire uriașă, s-ar putea spune, după ce au descoperit că o analiză de sânge poate indica din prima zi, dacă pacientul care se prezintă la spital va dezvolta o formă gravă de Covid 19 sau una ușoară sau chiar asimptomatică. Acest lucru îi va face pe medici să se concentreze doar pe cazurile grave, și să ia din timp măsurile necesare pentru a preveni complicația sau chiar decesul pacientului.

Studiul a fost efectuat pe 80 de pacienți infectați cu noul coronavirus, fiind studiate proteinele care declanșează celebra furtună de citokine, care de de cele mai multe ori duc la decesul unei persoane infectate. Furtuna de citokone este un răspuns disproporționat al sistemului imunitar, care declanșează un proces inflamator al organelor, ca un sistem de apărărare în fața virusului.

„Au dozat interleukina 6, binecunoscută că are un rol proinflamator şi pe de altă parte interleukina 10, care are un rol din contră, antiinflamator, se pare că la pacienţii cu complicaţii severe COVID-19 există o concentraţie mai mare pentru interleukină 6 şi o concentraţie mai mică de interleukină 10, este un dezechilibru de fapt între cele două, iar asta poate să fie baza unui calcul, unui algoritm care să funcţioneze ca şi un protocol, un scor nu de diagnostic, ci de a evalua care este severitatea şi evoluţia celor care au infecţia SARS COV 2”, spune un specialist de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, medicul primar de genetică medicală Andreea Cătană.

Veste bună pentru medici

Dacă studiul va fi confirmat pe un număr mult mai mare de persoane, analiza va putea duce la schimbarea schemei de acțiune în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus. Practic, la internarea în spital pentru evaluarea stării de sănătate, acestora li se va preleva o probă de sânge care va fi analizată, iar în funcție de răspunsul primit, medicii vor știi ce au de făcut, câștigând practic o săptămână în avans cu lupta cu virusul.