Bucureștenii și clujenii în topul celor mai fericiți români. Marile orașe, cele mai expuse la pericole
- Lucian Ionescu
- 13 octombrie 2020, 19:27
Comisia Europeană a publicat, marți, un raport despre calitatea vieţii în oraşele europene, în cadrul celei de a 18-a Săptămâni europene a regiunilor şi oraşelor.
Potrivit documentului, 95% dintre clujeni si 82% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de orașul în care locuiesc.
Rezultatele a 58.100 interviuri realizate în 83 de oraşe arată că, în 2019, 9 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de viaţa în oraşul lor, media europeană fiind, conform acestui sondaj, de 89%.
Marile orașe europene sunt cele mai expuse infectărilor cu noul coronavirus
Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune şi reformem a spus că orașele mari sunt cele mai expuse la infectările cu noul coronavirus. „Oraşele adăpostesc aproximativ 40 % din populaţia UE. Acestea se află în prima linie a unora dintre cele mai acute provocări cu care se confruntă Europa. Infectările cu coronavirus, de exemplu, au ajuns mai întâi în oraşele mai mari şi mai conectate din Europa, precum Milano şi Madrid, înainte de a se răspândi în centrele mai mici şi în regiunile predominant rurale.
Prin urmare, este extrem de important să fim conştienţi de nevoile persoanelor care trăiesc în oraşe, nevoi care să ne orienteze în procesul de elaborare a politicilor'', a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Modificări în comportamentul locuitorilor de la oraș
În cele mai multe oraşe din Europa de Est, conform sondajului, majoritatea locuitorilor consideră că li s-a îmbunătăţit calitatea vieţii în ultimii cinci ani.
În plus, rezidenţii din oraşele mai mari au tendinţa de a utiliza mai puţin autoturismele şi mai mult transportul public, notează Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte incluziunea socială, oraşele sunt mai primitoare decât ţara în cauză în general, atât cu imigranţii, cât şi în ceea ce priveşte comunitatea LGBTI,
Alt sondaj, aceleași rezultate
Barometrul a fost realizat în perioada 1 iulie - 15 august 2020, în 41 de localităţi urbane din România şi face parte din proiectul POLITICA URBANĂ A ROMÂNIEI, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială. Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenţi, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani.
Sondajul este reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%, potrivit agerpres.ro.