Se rupe legătura dintre Iohannis și PNL? Ce efecte poate avea desemnarea lui Cîțu

Se rupe legătura dintre Iohannis și PNL? Ce efecte poate avea desemnarea lui Cîțu

Propunerea PNL ca Florin Cîțu să fie premierul în jurul căruia se formează noul guvern poate reprezenta primul moment tensionat între liberali și președintele Klaus Iohannis, afirmă analistul politic Dan Andronic

Ipoteza lansată de analistul politic Dan Andronic este susținută de faptul că președintele României l-a susținut necondiționat pentru această poziție pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

„Nominalizarea lui Florin Cîțu poate însemna primul conflict major între Klaus Iohannis și PNL.

Zvonurile din zona Cotroceni indicau menținerea lui Nicolae Ciucă ca personaj preferat de Klaus Iohannis pentru postul de prim-ministru”, a menționat Dan Andronic pentru Evenimentul Zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Cîțu vs Nicolae Ciucă. Ce a făcut diferența

Susținerea lui Florin Cîțu în detrimentul lui Nicolae Ciucă are și o semnificație aparte. „Este o decizie care semnifică alegerea competenței economice în fața disciplinei de tip cazon. Poate că un candidat ideal la funcția de prim-ministru ar trebui să le aibă pe amândouă, dar ținând cont că urmează o perioadă extrem de grea din punct de vedere al redresării pe toate palierele, pot înțelege nevoia ca în fruntea Guvernului să fie un om care întelege economia”, a detaliat Dan Andronic.

Una din întrebările care se pun odată această decizie este dacă Florin Cîțu o să se retragă din cursa pentru fotoliul de premier, așa cum s-a întâmplat la începutul anului.

„De această data, nu cred că se va mai repeta situația din februarie, când Florin Cîțu a renunțat brusc la mandatul încredințat de Klaus Iohannis. În primul rând, pentru că Ludovic Orban nu mai poate face presiuni asupra lui să renunțe, iar în al doilea rând pentru că de data asta și Florin Cîțu își dorește să ajungă prim-ministru, având sprijinul liberalilor.

Desemnarea lui Florin Cîțu eliberează locul la Ministerul de Finanțe, care poate să fie oferit viitorilor parteneri ai PNL la guvernare, USR-Plus. „Nominalizarea lui Florin Cîțu lasă posibilitatea PNL să ofere ministerul de Finanțe partidului USR, care se tot plânge că nu primește poziții importante”, a concluzionat Dan Andronic.