Culisele demisiei lui Orban. Dan Andronic dezvăluie argumentele președintelui

Culisele demisiei lui Orban. Dan Andronic dezvăluie argumentele președintelui

Ludovic Orban a acceptat să demisioneze din funcția de premier după ce președintele klaus Iohannis l-a asigurat că va rămâne președintele PNL și va conduce negocierile pentru formarea viitorului guvern.

Cunoscutul jurnalist și analist politic Dan Andronic a dezvăluit care au fost culisele demisiei lui Ludovic Orban din funcția de premier al României, după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit spuselor sale, această demisie este de natură să deblocheze negocierile pe care președintele urmează să le coordoneze, dintre PNL și USR – PLUS, pentru formarea unui nou guvern.

„Din punct de vedere al lui Ludovic Orban, această demisie nu rezolvă nimic. Din punct de vedere al negocierilor pentru formarea viitorului guvern rezolvă. A fost o discuție la Cotroceni, de 8 minute, care i-a schimbat Ludovic Orban punctul de vedere după ce, cu o zi înainte acesta spunea că nu va demisiona din funcție nici dacă i-o va cere Klaus Iohannis”, a relatat cunoscutul jurnalist.

Dan Andronic a precizat că această demisie, solicitată și de USR – PLUS, este menită să ușureze viitoarele negocieri politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cred că președintele i-a dat suficiente argumente ca să accepte această mutare, în sensul în care Ludovic Orban va rămâne președinte al PNL și s-ar putea să fie ales președinte al Camerei Deputaților. Ludovic Orban a vrut să conducă negocierile pentru formarea guvernului din poziția de președinte al partidului”, a mai spus Dan Andronic.

Demisia lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat că demisionează din fruntea guvernului, după o discuție pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, în care președintele i-ar fi cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare. El a fost înlocuit, în fruntea actualului cabinet cu Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României.”, a declarat Ludovic Orban.

După demisia premierului, Guvernul va mai funcționa cu un premier interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative.