Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu, după demisia lui Ludovic Orban: „Un gest iresponsabil”
Marcel Ciolacu, după demisia lui Ludovic Orban: „Un gest iresponsabil”

Marcel Ciolacu, după demisia lui Ludovic Orban: „Un gest iresponsabil”

Demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României este un gest iresponsabil, dat fiind că a lăsat guvernul fără puteri depline în perioada pandemiei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat decizia lui Ludovic Orban de a-și depune mandatul de premier, catalogând-o drept iresponsabilă. Premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier, după înfrângerea PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Deci nu înţeleg. Şi-a dat demisia pentru că a pierdut alegerile, dar va forma un Guvern după alegeri? Din acest moment, Guvernul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţe. Noi nu avem constituit un Parlament. Toată această procedură poate să dureze şi o lună de zile. Ce face România în această lună de zile, când avem un lider politic care vremelnic ocupă funcţia de premier şi pleacă după funcţie. Dacă Guvernul nu e instituit la prima încercare, noi nu avem un Guvern cu drepturi depline în plină criză sanitară? Este un gest iresponsabil.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că Ludovic Orban ar fi trebuit să rămână în funcție până la constituirea următorului guvern și să-și facă datoria până la capăt.

„Este normal când pierd alegerile că nu mai ai ce căuta în funcţie, dar până vine următorul Guvern îţi faci datoria până la capăt ca om de stat. Ei au pierdut alegerile, intrăm în logica constituţională în care partidul cu cele mai multe mandate merge primul să propună premierul”, a declarat Marcel Ciolacu.

PSD îl propune pe Rafila premier

Liderul PSD a mai spus că partidele de dreapta, PNL, UDMR și USR-PLUS nu au reușit să atingă 50%, procentul necesar pentru a constitui un guvern împreună. Drept urmare, Marcel Ciolacu a precizat că PSD se va reuni în Consiliul Politic Naţional, miercuri sau cel târziu joi, iar cu acest prilej le va propune colegilor săi de partid să-l propună pe profesorul Alexandru Rafila pentru funcția de premier, la viitoarele consultări politice de la Palatul Cotronceni.

„Noi aşteptăm rezultatele oficiale şi din acel moment aşteptăm respectarea Constituţiei şi preşedintele să cheme partidele la consultări. Am să le propun colegilor miercuri sau joi cel târziu, în funcţie de cum vor fi anunţate rezultatele finale, ca să mergem la Cotroceni cu domnul Alexandru Rafila pentru funcţia de premier”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu există un câştigător al alegerilor parlamentare, că PNL şi USR au obţinut mai multe voturi decât în 2016, concluzia sa fiins că centru-dreapta are peste 50%, iar PSD poate să rămână în afara deciziei politice. La scurtă vreme după declarațiile președintelui, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier.