Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban chemat urgent la Palatul Cotroceni. Ce a discutat cu președintele
Ludovic Orban chemat urgent la Palatul Cotroceni. Ce a discutat cu președintele

Ludovic Orban chemat urgent la Palatul Cotroceni. Ce a discutat cu președintele

Preşedintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit luni la Palatul Cotroceni cu liderul PNL, premierul Ludovic Orban. Este prima discuție dintre șeful statului și cel al guvernului după anunțarea rezultatelor de la alegerile parlamentare.

Discuțiile dintre șeful statului și liderul PNL vin în contextul în care liberalii s-au clasat pe locul al doilea în urma alegerilor parlamentare de duminică. Întâlnirea cu Ludovic Orban are în vedere stabilirea unor detalii privind formarea unei noi alianțe a „dreptei”.

În acest scop, Klaus Iohannis va susține de la ora 18.00 o conferință de presă.

Rezultatele parțiale oficiale, anunțate de Biroul Electoral Central, luni, la orele prânzului arată că PNL este pe locul doi după PSD atât la votul pentru Senat, cât și la cel pentru Camera Deputaților.

Rezultatele la alegerile parlamentare sunt deja cunoscute

La Senat au fost anunțate următoarele rezultate: PSD – 30,1%, PNL – 25,7%, USR PLUS – 15,10%,  AUR – 8,67%,  UDMR – 7,34%, PMP – 4,76%, Pro România – 4,22%, PER – 1,22%.

Pentru Camera Deputaților, rezultatele anunțate sunt următoarele: PSD – 29,50%, PNL – 24,64%, USR PLUS – 14,76%, AUR – 8,29%, UDMR – 7,22%, PMP – 4,70%, Pro România – 4,24%, PER – 1,7%.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, a declarat duminică că PNL așteaptă să vadă exact câte mandate va avea în viitorul parlament și se gândește la o soluție pentru a forma majoritatea parlamentară în jurul unui premier care „speră” să fie liberal. Senatoarea a exclus orice discuție cu PSD și, în perspectiva unei majorități „proeuropene, sănătoase și înțelepte”, le-a transmis un mesaj posibililor parteneri din USR-PLUS: la negocieri se vine cu bună-credință și echilibru, nu cu prejudecăți și condiționări.

„Excludem categoric orice discuție cu PSD”

„În acest moment, mai important decât cine va fi pe prima poziție sau a doua va fi posibilitatea de a genera o majoritatea parlamentară în viitorul apropiat, care să poată duce la un guvern stabil, în parteneriat cu Parlamentul și președintele. Va trebui să ne gândim la o soluție, noi cei din PNL.

„Excludem categoric orice discuție cu PSD pentru viitoarea majoritate parlamentară, ca să înțeleagă lumea foarte bine că singura luptă puternică în această campanie a fost între PNL și PSD. Din păcate, prezența la vot nu a fost cea dorită. O prezență mai ridicată ar fi fost în avantajul PNL”, a adăugat Alina Gorghiu.

„USR ne-a atacat de multe ori”

„Va trebui să punem punct scandalului politic și să găsim resurse, mai ales cei care au simțit nevoia să capitalizeze electoral atacându-ne”, a mai spus Gorghiu, întrebată despre faptul că PNL a fost atacat de USR-PLUS în campanie, deși sunt priviți ca cei mai probabili parteneri de alianță. „Ne-au atacat de multe ori (…)

Nu va fi ușor, iar asta le spun și colegior din USR: dacă vor ca o negociere să iasă cum trebuie, să putem genera o majoritate sănătoasă, cu un guvern care să gestioneze lucrurile cum trebuie, atunci nu venim cu condiționări, cu prejudecăți, ci cu bună-credință și echlibru, încercând să găsim soluții”, a punctat reprezentanta Partidului Național Liberal.