Evenimentul ZileiPoliticaAlegeri parlamentare 2020. Au venit primele rezultate din Diaspora. PNL a pierdut masiv

Alegeri parlamentare 2020. Au venit primele rezultate din Diaspora. PNL a pierdut masiv

Alegeri parlamentare 2020. Au venit primele rezultate din Diaspora. PNL a pierdut masiv
Rezultatele după numărarea a peste 97 la sută din voturile total exprimate, la secțiile de votare din diaspora, arată un avantaj pentru USR.

După contabilizarea tuturor voturilor de la secțiile de votare organizate în afara teritoriul național al României, rezultă că au votat 265.490 de persoane.

Rezultatele parțiale arată faptul că 29,68 la sută din alegători au ales USR.

PNL a obșinut același procent cu AUR, și anume 25 la sută din voturi. Pe locul trei s-a clasat PMP, partidul înființat de Traian Băsescu, cu 8,3 la sută, în timp ce PSD are doar 3.5 la sută. De altfel, PSD nu a obținut niciodată foarte multe voturi în afara țării, așa că nu se aștepta nici de această dată să obțină un procent mai mare.

PNL, surprins de voturile din diaspora

Duminică seara, la anunțarea rezultatelor a datelor exit poll-urilor, Rareș Bogdan era optimist și spunea că PNL va învinge PSD, după ce se vor contabiliza și voturile din diaspora, de unde partidul aștepta peste 100.000 de voturi.

Numai că realitatea a fost una șocantă pentru liderii PNL, care au aflat abia spre dimineață că voturile așteptate nu mai vin și că acestea s-au dus spre AUR. PNL a obținut același număr de voturi cu cei de la AUR, undeva la aproximativ 66.700 de voturi, cu mult mai puțin decât se așteptau.

Asta arată că liderii PNL s-au axat în campania electorală doar la teritoriul național sau că mesajul PNL nu mai este bine primit de alegătorii din dispora, la care mesajul AUR a ajuns mult mai ușor, prin intermediul facebook.

De altfel, liderul AUR, Geoge Simion a spus că va contesta alegerile din diaspora, unde peste 14.000 de voturi au dispărut.

„Vreau să vă semnalez tuturor – şi opiniei publice – faptul că o să contestăm procesul electoral din Diaspora. Ce s-a întâmplat acolo a fost o uriaşă bătaie de joc, este o fraudă a sistemului condus de Klaus Iohannis împotriva votului cetăţenilor români de peste hotare. Când i-a convenit domnului preşedinte şi partidelor sale, românii de peste hotare au fost buni, acum 14.000 de voturi au dispărut inexplicabil, acum multe secţii de votare au fost închise în ciuda anunţurilor făcute de către ministerul de Externe. Au fost mai puţine secţii de vot decât la alegerile prezidenţiale”, spune George Simion.


Accesează: