Evenimentul Zilei > Sport > Se introduce VAR în Liga I. Ce spune Liga Profesionistă de Fotbal
Se introduce VAR în Liga I. Ce spune Liga Profesionistă de Fotbal

Se introduce VAR în Liga I. Ce spune Liga Profesionistă de Fotbal

 Managerul proiectului VAR în cadrul LPF, Marius Avram, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Liga Profesionistă de Fotbal a făcut o solicitare către FRF pentru ca singurele două brigăzi româneşti certificate VAR de către FIFA, conduse de centralii Ovidiu Haţegan şi Istvan Kovacs, să poată folosi tehnologia la anumite meciuri din faza play-off / play-out a actualei ediţii a Ligii I.

Se introduce VAR în Liga I. „În acest moment, având deja două maşini VAR pregătite, studiem posibilitatea… Având în vedere că România are în acest moment două stadioane pregătite deja pentru VAR şi pe care a fost folosită această tehnologie, dar şi două brigăzi de arbitri, cea a lui Ovidiu Haţegan şi cea a lui Istvan Kovacs, care au certificare VAR din partea FIFA. Deci ei pot face arbitraj video oriunde în lumea asta în acest moment. Aşadar, una dintre brigăzi poate fi pe teren, iar cealaltă în cabina VAR. Vom vedea în viitor dacă vom putea să lansăm chiar atât de repede.

Le-am transmis azi cluburilor că anumite costuri trebuie să fie asumate, baremurile arbitrilor VAR, adică cei doi arbitri VAR şi tehnicianul. În Europa de obicei se plăteşte un procent din baremul arbitrului de centru, iar după nişte calcule simple este vorba despre câteva sute de mii de euro în plus în fiecare an”, a afirmat Marius Avram.

Gino Iorgulescu dorește VAR din actuala ediție a Ligii I

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a declarat la rândul său că îşi doreşte ca primele meciuri cu VAR să se desfăşoare în actuala ediţie a Ligii I.

„Pentru nişte meciuri din play-off şi play-out, dacă ni se va da acea aprobare (n.r. – de la FRF) poate putem folosi acele două brigăzi VAR pe care le are România în acest moment. Mă gândesc că aşa putem implementa la nişte meciuri foarte importante acest VAR. Dacă se poate. Dacă nu, aşteptăm până când va fi totul gata, peste 6 sau 8 luni. Dacă sunt cluburi care l-au recuzat pe Kovacs o să le cerem acordul să îşi retragă acea cerere… pentru că pe Kovacs o să-l corecteze VAR-ul”, a precizat Iorgulescu.

Reprezentanţii celor 16 cluburi din Liga I au avut, joi, o întâlnire la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal în cadrul căreia s-a discutat despre implementarea arbitrajului video (VAR). La solicitarea LPF, deţinătorul drepturilor TV din Liga I a achiziţionat echipamentele necesare, însă procesul implementării VAR s-a blocat după ce Federaţia Română de Fotbal a anunţat că nu este dispusă să cheltuie suma de 550.000 de euro necesară pregătirii arbitrilor, scrie Agerpres.