Pasionaţii de faună marină au ridicat de aproape cinci ori preţul la o licitaţie din Thailanda în care era vândut un peşte luptător din Siam în culorile drapelului naţional.

"Au existat şi alţi peşti luptător care semănau cu drapelul naţional, dar niciunul nu avea culori atât de clare", a declarat Chuchat Lekdeangyu, fotograf specializat în animale care a câştigat licitaţia de pe internet pentru achiziţionarea peştelui.

Peştele luptător siamez, sau Betta Splendens, se vinde de obicei pentru câţiva euro în magazinele specializate.

Însă peştele în chestiune, în culori strălucitoare albastru-alb-roşu, a fost scos la licitaţie pe internet pentru 13.000 de bahti (340 de euro), dar a fost adjudecat pentru 53.500 de bahti (1.400 de euro) la 9 noiembrie.

"Sunt mulţi bani pentru mine, dar cred că merită efortul", a explicat fericitul cumpărător. El şi-a botezat noul peşte "Tricolor" şi a afirmat că acesta "aparţine tuturor thailandezilor".

Betta splendens este unul din cei mai apreciați pești de acvariu din întreaga lume, în prezent cei dornici să achiziționeze un astfel de exemplar pot alege dintr-o gamă largă de culori, dar și variante cu forme impresionante ale cozii.

Peștele luptător siamez (Betta splendens) face parte din familia Belontiidae, ordinul Perciformes. Originar din Asia de Sud-Est, poate fi găsit în zone care abundă în plantații de orez, iazuri sau mlaștini.

Diferit de strămoșii săi din sălbăticie, Splendens a dezvoltat o sumedenie de caracteristici noi. Crescătorii au produs, în timp, Betta Splendens cu diferite tipuri de cozi precum: Voal (coada nesimetrică, doar două rânduri); Double-tail (coada dublă, împărțită în două segmente, iar aripioara dorsală este de două ori mai mare); Half-moon (coada este semirotundă, având forma unei luni pe jumătate plină și este vaporoasă); Delta (deschizătura cozii este mai mică decât Half-moon și are marginea ascuțită); Fantail (este asemănătoare cu Delta, numai că este rotunjită); Crowntail (coada este foarte vaporoasă, dând impresia unor volănașe); Combtail (versiunea mai mică a lui Crowntail), după cum se menționează pe anuntulvideo.ro. Cunoscuți în special datorită acestora și a culorii, care poate fi albastru, turcoaz, roșu, verde, portocaliu, galben sau chiar alb, acești pești dau acvariului o notă distinctă.