Evenimentul Zilei > Social > Schimbări la examenul de rezidențiat. Cine va organiza concursul
Schimbări la examenul de rezidențiat. Cine va organiza concursul

Schimbări la examenul de rezidențiat. Cine va organiza concursul

De organizarea examenului de admitere în rezidențiat, se ocupa Ministerului Sănătăți. De acum aceasta va fi sarcina Ministerul Educației. Camera Deputaţilor, prin votul parlamentarilor PSD şi PNL, a adoptat un proiect de lege în acest sens.

Printre inițiatorii proiectului se numără Alexandru Rafila, deputat PSD, șeful catedrei de Microbiologie de la UMF București și favoritul pentru funcția de ministru al Sănătății în viitorul Guvern, dar și Adrian Streinu Cercel, senator PSD și profesor la UMF București, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Ministerul Educaţiei va organiza admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă adoptată de Camera Deputaţilor.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Conform proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

În expunerea de motive este invocat faptul că organizarea rezidențiatului este reglementată atât prin Legea educației naționale, cât și prin Ordonanța nr. 18/2009, iar „între cele două acte normative există o serie de prevederi care nu sunt armonizate, situație sesizată în mod repetat de Universitățile de Medicină și Farmacie din România, care susțin, in corpore, această propunere legislativă”, anunță România TV.

Legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată.

Proiectul de lege a fost inițiat de 8 parlamentari PSD, dintre care 6 sunt medici și predau la Universități de Medicină și Farmacie: Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Alexandru Rafila (UMF București), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), Lucian Romașcanu și Angel Tîlvăr.

Ministerul Sănătății s-a opus acestui proiect proiect

Levente Vass (UDMR), secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de relația cu Parlamentul, a declarat marți pentru HotNews.ro că Ministerul Sănătății nu este de acord cu scoaterea completă a rezidențiatului din sarcina sa și a oferit un punct de vedere negativ pe acest proiect, transmis Guvernului. Mai departe, Guvernul a transmis punctul de vedere la Parlament.

Şi Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a votat împotriva adoptării proiectului de lege. Adrian Wiener a afimat că miza acestui proiect este că „UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului”.