Spitalele aprovizionate cu medicamente împotriva COVID. Ministerul Sănătății alocă fonduri consistente
- Ionel Sclavone
- 12 noiembrie 2021, 14:04
Spitalele care tratează pacienții bolnavi de COVID au fost aprovizionate cu o cantitate de 9.300 de flacoane de Remdesivir.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în perioada 9 - 11 noiembrie 2021, a distribuit peste 9.300 de flacoane de Remdesivir către spitale. Medicamentul, care este folosit la tratarea pacienților infectați cu coronavirus, aflați în stadii medii ale bolii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, au fost distribuite, în ultimele 3 zile, un număr de 9.312 flacoane de Remdesivir. Acestea au ajuns în peste 100 de unități spitalicești din țară unde sunt tratați pacienții COVID.
Remdesivir (Veklury) a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Acesta a primit o autorizație de introducere pe piaţă, condiționată.
„Reamintim că, ieri, 10 noiembrie 2021, Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 332,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului României”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii, în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, din această sumă, autoritățile au alocat 120 de milioane de lei pentru achiziția unei noi tranșe din acest medicament, Remdesivir. Este vorba despre o cantitate de 70.000 de doze care vor fi folosite pentru bolnavi.
Ce spun studiile despre Remdesivir
Studiile medicale ale specialiștilor arată că medicamentul antiviral Remdesivir reduce ratele de mortalitate la bolnavii de Covid-19 spitalizaţi. Datele arată că antiviralul Remdesivir a realizat o reducere semnificativă statistic, de 54% şi de 23%, a riscului de mortalitate în rândul pacienţilor analizaţi.
Gilead Sciences, firma care a produs medicamentul, a anunţat că a analizat date provenite de la un număr de 98.654 de pacienţi: Aceștia au fost incluşi în trei studii retrospective referitoare la pacienţi bolnavi de Covid-19 spitalizaţi și care au fost trataţi în condiţii reale. Rezultatele au fost observate în mod constant la momente diferite, pe parcursul pandemiei şi în zone geografice diferite.
Analizele arată că ratele de mortalitate la bolnavii de Covid-19 spitalizaţi s-au redus și a crescut probabilitatea ca aceştia să fie externaţi până în a 28-a zi, după cinci zile de tratament.