Evenimentul Zilei > International > Schimbare politică în nordul Europei! Stânga a câștigat alegerile parlamentare din Norvegia
Schimbare politică în nordul Europei! Stânga a câștigat alegerile parlamentare din Norvegia

Schimbare politică în nordul Europei! Stânga a câștigat alegerile parlamentare din Norvegia

Partidele de stânga par să revină și să câștige teren în Europa de Nord. Iar acest lucru se vede cel mai bine după victoria opoziției în Parlamentul de la Oslo.

Coaliția de opoziție a partidelor de stânga, condusă de politicianul laburist Jonas Gahr Store a câştigat alegerile legislative din Norvegia. Anunțul a fost făcut luni, de autoritățile electorale din această țară. Dezbaterile politice din campania electorală din Norvegia au fost dominate de discuțiile legate de soarta activităţilor petroliere din ţară. Informația a rezultat din proiecțiile publicate la închiderea urnelor, după cum relatează AFP.

O schimbare în orientarea electoratului norvegian, către stânga, ar alinia guvernul de la Oslo cu celelalte state din zonă. este vorba despre Danemarca, Suedia şi Finlanda.

Conform estimărilor, în Norvegia, cele cinci partide de stânga, din opoziţie, ar urma să câştige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral al Norvegiei. Este suficient pentru a disloca coaliţia de dreapta a conservatoarei Erna Solberg. Aceste rezultate au fost indicate de proiecţiile realizate începând de la voturile anticipate.

Cu 88 de locuri în parlament, la acest moment, laburiştii lui Jonas Gahr Store ar fi chiar pe cale să obţină o majoritate absolută cu aliaţii lor preferaţi, Partidul de Centru şi Stânga Socialistă. Cele două partide nu ar mai avea nevoie de celelalte două forțe ale opoziției, respectiv ecologiştii din cadrul MDG şi comuniştii din Rodt.

Stânga va da viitorul premier de la Oslo

Într-o astfel de ipoteză,  după alegeri, Jonas Gahr Store va fi probabil următorul prim-ministru de la Oslo. Rezultatele din alegeri ar trebui să faciliteze negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, care totuşi se anunță a fi de durată şi destul de delicate.

MDG, formațiunea de orientare ecologistă, şi-a condiţionat sprijinul acordat unui viitor guvern de stânga de încetarea imediată a exploatării petroliere din ţară. Norvegia este unul dintre cei mai mari exportatori de hidrocarburi din Europa de Vest. Dar, o astfel de condiție reprezintă un ultimatum pe care politicianul laburist, liderul coaliției de stânga, Jonas Gahr Store, nu este dispus să-l accepte.