Exclusiv EvZ. USR este un partid de stânga. Este noua stângă

Exclusiv EvZ. USR este un partid de stânga. Este noua stângă

Identitatea doctrinară a USR-PLUS ca alianță politică de centru-stânga din punct de vedere economic și politic, este încă puțin percepută de publicul larg.

Liderii USR-PLUS declară că sunt „de centru-dreapta modern” categorie care nu există în spectrul politic al  doctrinelor stabilit de specialiști. Există dreapta politică și stânga politică, cu derivatele centru-dreapta și centru- stânga, extrema-stângă și extrema-dreaptă, potrivit specialiștilor.

Sociologul Marius Pieleanu este cunoscut ca specialistul preferat de ani de zile de PSD. El și-a asumat public orientarea personală spre stânga. Despre Marius Pieleanu s-a auzit pe piața sociologilor că ar avea un contract de consultanță cu USR încheiat în februarie 2020, contract intermediat de lideri importanti ai PSD, trecuți și actuali.

„Nu am și nu am avut relații de consultanță cu USR dar mi-aș dori relații profesionale cu USR. Ca și cu PSD sau PNL. Asta este meseria mea” a explicat relaxat sociologul. Pieleanu prevede un viitor politic solid pentru USR-PLUS. La stânga spectrului politic.

„USR este un partid de stânga. Este noua stângă. La un moment dat, nu acum, peste câțiva ani, în 2014, va fi principalul partid politic din România” ne-a declarat Marius Pieleanu.

O opinie similară are și sociologul Mirel Palada. „Liderii USR-PLUS au un discurs neo-marxist, populist, anti-sistem. Ei se adresează unui segment resentimentar al societății, „white collar” („gulerele albe” persoane care execută o muncă profesională, de birou, managerială sau administrativă n.r.) care este segmentul electoral al PNL. Nu sunt conturați doctrinar, sunt la stânga PNL, au mai mult un caracter oportunist. Estimez că vor vor obține peste 20% la alegerile parlamentare. Între 2021-2014 vor continua să crească dar vor îmbrăca haina politicii mainstream” (aliniere la modelele de comportament, de valori, de stil, comune majorității sistemului n.r.).

Între PSD și Alianța USR-PLUS există o filiație doctrinară de centru-stânga. Pe plan european, USR-PLUS face parte dintr-o familie politică de centru-stânga, Renew Europe, al cărei lider este Dacian Cioloș. Și PSD face parte tot dintr-o familie europeană de centru-stânga, SPD.

Există o serie de alianțe politice încheiate între cele două formațiuni în mai multe reședințe de județ și orașe, după alegerile locale. Alianțe politice care au consemnat majorități în Consiliile locale, municipale și județene, constituite între USR-PLUS și PSD, în detrimentul PNL. În paralel, și în Parlament s-au derulat mai multe episoade de parteneriat între PSD și USR care s-au soldat cu acuzații de blat cu PSD, din partea PNL, PMP și UDMR la adresa USR.

Perspectiva viitoarei majorități parlamentare rezultată în urma alegerilor din 6 decembrie devine exotică. Liderii PNL declară că preferă o majoritate a partidelor de dreapta, PNL-PMP-UDMR. O cooptare a USR-PLUS la guvernare s-ar face, în opinia PNL, doar dacă cele trei partide de dreapta nu vor avea suficienți parlamentari pentru a constitui majoritatea necesară susținerii Guvernului.

Relaționarea parlamentară USR- PLUS - PSD după alegerile din 6 decembrie este analizată de ambele partide. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că liderii partidului vor vedea ce formațiuni politice vor intra în Parlament și că vor purta negocieri politice cu toate, mai puțin cu PNL. Ciolacu ne-a spus că nu a avut discuții cu USR despre posibile alianțe post-electorale, „ele se vor face după rezultatul alegerilor din 6 decembrie” dar a făcut o remarcă cel puțin interesantă:

„În viitorul Parlament nu va intra nici un penal pe listele PSD, am îndeplinit cererile USR”. Cât despre combinațiile politice dintre USR și PSD consumate în mai multe rânduri în Parlament, Ciolacu a afirmat că el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților este obligat să vorbească cu toate partidele.

În paralel, liderii USR-PLUS declară vocal ori că nu vor susține un nou Guvern condus tot de actualul premier, Ludovic Orban, președintele PNL, ori că vor accepta intrarea în Guvernul post-electoral dar doar în condițiile impuse de ei care vor trebui însușite de PNL și de ceilalți participanți la guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News